Доступність посилання

ТОП новини

Кучма піде, але не раніше, ніж проштовхне “політичну реформу” - прогноз компанії “Economist Intelligence Unit”.


Марія Щур

Київ, 7 червня 2004 – Західні оглядачі не втрачають надії на те, що президентські вибори в Україні відбудуться і призведуть до зміни Президента. Однак вони попереджають, що навіть якщо в результаті виборів до влади прийде лідер опозиції реформатор Віктор Ющенко, і навіть якщо президентські повноваження не будуть обмежені, влада олігархів у парламенті сильно обмежуватиме швидкість реформ.

Економічні та політичні реформи в Україні пришвидшаться з відходом Президента Леоніда Кучми, наголошують британські аналітики, які вважають чинного Президента головною перешкодою розвитку України. Проте, вони переконані, що до жовтня триватиме жорстока боротьба за ухвалення конституційної реформи у варіанті Банкової, хоча і з можливими змінами. З перемогою Віктора Ющенка експерти пов’язують оптимістичний прогноз економічного розвитку, хоч наголошують, що олігархи чинитимуть опір його реформам у парламенті.

Економічне зростання в Україні, на думку аналітиків, попри всі політичні баталії відбуватиметься швидкими темпами. До травня воно сягнуло 13%, а за підсумками року буде не менше минулорічних 9%. Проте перспектива зростання у подальших роках залежатиме від швидкості реформ, особливо необхідних у енергетичній галузі та у звільненні економіки від надмірної регуляції.

У зовнішньоекономічній сфері Україні, на думку британських фахівців з компанії ”Economist Intelligence Unit”, слід остерігатися падіння економічного зростання в Росії, яке буде пов’язане зі зниженням світової ціни на нафту. Росія залишається найбільшим українським експортним ринком, тож охолодження кон’юнктури там призведе до зменшення українського експорту. З іншого боку, оглядачі вважають, що Україна зможе виграти від зростання цін на сталь у світі, від яких залежить 30% українських експортних надходжень. У зв’язку з цим експерти раніше звертали увагу на приватизацію підприємства «Криворіжсталь», яке є одним з найбільших в Україні та надзвичайно прибутковим. Передача його з державного активу до рук двох найвпливовіших українських олігархів була б ,на переконання фахівців, втратою для української економіки.
XS
SM
MD
LG