Доступність посилання

ТОП новини

Війна в Іраку відтягає на себе кошти, необхідні для боротьби з бідністю – коментар.


Марія Щур

Київ, 7 червня 2004 – Завтра у Сполучених Штатах розпочнеться дводенний саміт неформального об’єднання світових лідерів, що входять до групи Восьми. Серед головних питань, які вони обговорюватимуть, проблеми Іраку, Близького Сходу та проблеми світової економіки. Напередодні саміту представники організацій, які займаються подоланням бідності у світі, нагадують лідерам провідних країн про їхні зобов’язання і висловлюють побоювання щодо того, що додаткові витрати в Іраку та Афганістані можуть відтягнути на себе кошти, необхідні для боротьби з бідністю.

Війна в Іраку має, на думку відомого економіста Джеффрі Сакса, ще один негативний аспект : вона відволікає на себе не лише увагу світової спільноти від пекучих проблем подолання бідності, але і необхідні кошти. У статті, яку публікує впливовий британський щоденник “Financial Times”, нинішній директор Інституту проблем Землі при Колумбійському університеті, говорить, що багаті країни урочисто пообіцяли різко збільшити свою допомогу бідним країнам. Вона мала сягнути 0,7% їхнього валового внутрішнього доходу.

Північні країни вже давно досягли цієї цифри. Деякі інші країни, такі як Канада та Британія, пообіцяли це зробити найближчим часом. Проте, на думку Джеффрі Сакса, додаткові витрати в Іраку можуть стати на заваді благородним планам. Сполучені Штати, які збільшили фінансування на закордонну допомогу, витрачають незрівнянно більші кошти на війну в Іраку. Джеффрі Сакс пропонує порівняти такі цифри: США збільшили фінансування боротьби зі СНІДом на 2 мільярди доларів і загальний пакет міжнародної допомоги на 1 мільярд. Одночасно фінансування витрат в Іраку зросло на 150 мільярдів доларів, а загальні витрати на допомогу найбагатшої держави світу ледве сягають 0,15 % американського ВВП.

У зв’язку з цим Джеффрі Сакс закликає країни групи Восьми подвоїти свої витрати на допомогу протягом наступних 10 років з нинішніх 60 мільярдів до 120. Американський економіст вважає, що більшість із цих коштів потрібно спрямувати до африканських країн, де проблема бідності стоїть найгостріше.

У східноєвропейському регіоні, в якому розташована Україна, проблема бідності стоїть не так гостро, як у самій Україні. Якщо в африканських країнах бідними є абсолютна більшість населення, то на сході Європи таких лише 4%. Проте в Україні ця цифра помножується у кілька разів. На трохи більше, ніж 4 долари на день, а це є межею бідності в державі, живе близько 30%. Найгірше, на думку оглядачів є те, що кількість бідних в країні не зменшується, незважаючи на рекордні темпи економічного зростання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG