Доступність посилання

ТОП новини

Помер сороковий президент США Рональд Рейган.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 7 червня 2004 - У суботу в своєму будинку у Каліфорнії після тривалої хвороби на 93-му році життя помер сороковий президент Америки Рональд Рейган. На американських офіційних установах приспущені прапори. Тіло Рональда Рейгана привезуть до Вашингтона, де у середу на Капітолійському пагорбі усі охочі зможуть попрощатись з покійним. У п’ятницю в Національному Соборі в американській столиці відбудеться церемонія державного похорону, і на заході сонця Рональда Рейгана похоронять у тиші дерев коло бібліотеки Рейгана в Каліфорнії.

За свідченням істориків, жоден інший президент Америки, після Франкліна Рузвельта, не змінив політику США настільки, наскільки це вдалось Рональду Рейгану. Його правління назвали „консервативною революцією” і навіть „революцією Рейгана”. Він розпочав свій професійний шлях як спортивний коментатор на маленькій радіостанції в Айові. У 1937 році Рональд Рейган переїхав до Голлівуду, там ,окрім акторства, він почав активно займатись профспілковою діяльністю і вже у 1966 році переміг на виборах губернатора Каліфорнії. Його називають великим комунікатором, він умів знаходити порозуміння і компроміси з усіма. Його успішне восьмирічне губернаторство у південному Штаті відкрило йому шлях до найвищої посади у державі. Рейган називають також геніальним оратором . Його мистецтво базувалось не лише на вмінні висловлювати свої думки, а й на тому, що він мав фундаментальні переконання і вірив у те, з чим звертався до людей. Одним з таких переконань була упевненість у тому, що Радянський Союз є , за його висловлюванням, „імперією зла”, яку треба знищити. Одного разу , готуючись до виступу на радіо президент Рейган жартував перед виходом в ефір: “Мої співвітчизники, я з задоволенням повідомляю вам, що сьогодні я підписав закон, який назавжди позбавить нас Росії. Ми починаємо бомбардування через п”ять хвилин”,- пожартував Рональд Рейган, перевіряючи чи працює мікрофон. Та ці слова тоді не на жарт переполошили світ . Але вже через декілька років улітку 1987 року президент Рейган, стоячи біля Берлінської стіни, цілком серйозно заявив: “Одна справа ,яку може зробити Радянський Союз , і яка не стане помилкою, а навпаки драматично підніме вартість свободи і миру. Генеральний секретаре Горбачов, якщо ви хочете миру, якщо ви хочете відкритості для Радянського Союзу і Східної Європи, якщо ви хочете лібералізації: підійдіть до цієї стіни! Пане Горбачов, відкрийте ці ворота! Пане Горбачов , зламайте цю стіну!”

Наприкінці життя Рональд Рейган став практично недієздатним . Хвороба Альцгеймера позбавила його пам’яті. Але активною залишається його друг, партнер і вірна дружина Ненсі Рейган. Вона продовжує працювати і поширювати пам’ять про свого чоловіка, який назавжди залишиться для Америки героєм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG