Доступність посилання

ТОП новини

Польські охоронці вбиті у Іраку.


Володимир Павлів

Варшава, 7 червня 2004 - У неділю стало відомо, що в Іраку загинули двоє колишніх польських спецназівців, котрі працювали охоронцями в американській фірмі “Блек-вотер” (Blackwater). Ще двоє поляків-охоронців отримали поранення. Цей інцидент знову привернув увагу до ветеранів елітарних підрозділів польської поліції та армії, котрі, не знаходячи застосування на батьківщині, шукають собі занять у так званих “гарячих точках” планети.

Польські охоронці супроводжували автомобіль працівників американської фірми “Блек-вотер”, котрі їхали з американської бази у Багдаді до міжнародного аеропорту. По дорозі їх атакували невідомі на 4 чи 5 машинах, обстріляли автомобілі з американцями та поляками з автоматичної зброї, а потім підбили один із автомобілів із підгранатника. Саме у цьому автомобілі і їхали польські охоронці, двоє з яких загинули, а двоє отримали поранення. До цього злочину згодом призналися терористи з “Аль-Каїди”.

Офіційні особи у Варшаві практично не коментують цього випадку, оскільки колишніх спецназівців до Іраку польська держава не відправляла. Це були добровольці на приватних контрактах, або, простіше кажучи, найманці.

Про те, що поляки, які загинули, були колишніми службовцями елітарного анти-терористичного підрозділу “ГРІМ” польської армії, повідомив у неділю віце-голова Фонду ветеранів “ГРОМУ” Кшиштоф Пшепюрка. За його словами, колишні “громівці”, що загинули і отримали поранення в минулий вікенд, служили нещодавно в Іраку в рамках польського військового контингенту. Перед поверненням на батьківщину, вони отримали пропозицію від американців попрацювати охоронцями приватно. Як винагороду польським спецназівцям запропонували зарплату в 15 тисяч доларів щомісяця та страхування життя на велику суму. Тому, повернувшись до дому, вони звільнилися з армії і виїхали до Іраку вже як приватні особи.

Кшиштоф Пшепюрка повідомив також, що за останні півроку з підрозділу “ГРІМ” звільнилося понад сто спецназівців. Частина з них, тобто кілька десятків осіб, уже працює охоронцями у різних гарячих точках планети.

Причиною цього, на думку керівників Фонду ветеранів “ГРОМУ”, є недостатня зацікавленість польської влади у використанні колишніх спецназівців у інших ділянках, наприклад, для підготовки професійних охоронців чи анти-терористів. Крім того, всі добре усвідомлюють, що навіть при великому бажанні польська держава не може собі дозволити платити нинішнім та колишнім спецназівцям такі гроші, котрі їм пропонують американські приватні фірми.

Тому, як сказав журналістам колишній керівник “ГРОМУ” генерал Славомир Петелицький, за його інформацією, до Іраку в найближчий час збирається виїхати в ролі найманців ще кілька сотень ветеранів цього елітарного підрозділу.
XS
SM
MD
LG