Доступність посилання

ТОП новини

США вирішили скоротити ядерні озброєння.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 9 червня 2004 - Протягом наступних вісьмох років Сполучені Штати скоротять майже наполовину свій нинішній арсенал ядерної зброї. З такою заявою виступила міністерство енергетики, відповідальне за цей арсенал.

Рішення щодо однобічного радикального скорочення американського ядерного арсеналу ухвалив Білий дім. Президент Джордж Буш направив Конгресові секретну доповідь. Публічну версію документа виклав журналістам Линтон Брукс, керівник Національної лабораторії з питань ядерної безпеки. За його словами, наслідком цього історичного рішення Сполучені Штати залишать собі “найменший за останні десятиріччя запас ядерної зброї”.

На прохання представників преси назвати конкректні цифри Брукс заявив, що це державна таємниця і лише повторив свої визначення: “найменший запас за останні десятиріччя” і “скорочення майже наполовину”.

Втім, засекречені цифри не така вже й таємниця,вони відомі багатьом неурядовим експертам і громадським організаціям, які обстоюють ядерне роззброєння. Том Кокран, спеціаліст з однієї такої організації під назвою “Рада захисту національних ресурсів” в інтерв”ю газеті “The New York Times” нагадав про заяву президента Буша у листопаді 2001-го року, що кількість “стратегічно розгорнутих” ядерних боєголовок буде скорочена на дві третини до 2012-го року.

Наслідком цього на озброєнні залишиться від 1700 до 2200 боєголовок. На час цієї заяви в американському арсеналі було 6100 одиниць стратегічної ядерної зброї, сказав Кокран.

Йшлося про міжконтинентальні балістичні ракети, утримувати які, та ще й на бойовому чергуванні, вже не мало жодного сенсу, бо ж холодна війна скінчилася, а загроза національному існуванню Сполучених Штатів зникла внаслідок розвалу радянської імперії. Нове рішення, ухвалене Білим домом про скорочення ядерного арсеналу, включає додаткові категорії ядерної зброї, не лише стратегічної, а й коротшого радіусу дії, як також зброю на складах, так звані “резервні одиниці”. Їх тримають на той випадок, коли ракети з підводних човнів, що патрулюють у світовому океані, відправляють на профілактичний ремонт і треба їх тимчасово замінити.

Деякі види ядерної зброї з категорії “активно розгорнутих” буде демонтовано, деякі переведуть до резерву, одночасно з ліквідацією інших резервних одиниць.

Коли 1993 року закінчував своє президентство Джордж Буш-старший, він вирішив ліквідувати цілий клас тактичної ядерної зброї, артилерійські снаряди з ядерною начинкою і, як заявив Линтон Брукс, “торік було завершено демонтаж останнього такого снаряда”. Увесь процес ліквідації забрав 10 років.
XS
SM
MD
LG