Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську 9 червня перебувають водночас і прем''єр-міністр Росії Михайло Фрадков, і голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Болгарії Соломон Пасі. На тлі цих візитів триває голодування трьох депутатів нижньої палати білоруського парламенту, які вимагають розглянути їхні поправки до Виборчого кодексу.


Юрій Свірко

Мінськ, 9 червня 2004 - Першим до Білорусі прилетів учора Михайло Фрадков. Прем''єр-міністра Росії в Мінську зустріли майже як небезпечного терориста. Із самого ранку вчора на далеких підступах до білоруського Будинку уряду виставили кордони президентської служби безпеки. У будинок, де,крім Ради міністрів,працює також нижня палата білоруського парламенту, не пропускали навіть акредитованих журналістів – парламентських оглядачів.

Представники преси думали, що такі жорсткості пропускного режиму викликані тим, що палата повинна була розглянути пропозицію трьох депутатів, які вже тиждень голодують, домагаючись внесення змін у Виборчий кодекс Білорусі. Проте співробітники служби безпеки заявили кореспондентам радіо «Свобода», що їхні акредитації тимчасово скасовані з причини візиту російського прем''єра, хоча той у ліве крило Будинку уряду, тобто, до палати представників, і не збирався.

Проте там очікувалася зустріч спікера Вадима Попова з іншим візитером - головою ОБСЄ Соломоном Пасі, міністром закордонних справ Болгарії. Пізніше, коли Соломон Пасі вже прилетів до Мінська, на запитання радіо “Свобода”, чи обговорюватиме він зі спікером Поповим це порушення прав журналістів і норм ОБСЄ, він відповів так:

“Звичайно, я торкатимуся широкого спектру питань, які ми повинні обговорити між Білоруссю та ОБСЄ. Я сподіваюсь обговорити будь-які питання, і сподіваюся, що отримаю щирі відповіді”.

А на запитання, чи збирається він зустрітися цієї середи з президентом Олександром Лукашенком та трьома депутатами, які голодують, Соломон Пасі відповів:

“Я буду радий зустрітися з кожним, хто готовий зустрічатися”.

Варто додати, що попереднього разу голова ОБСЄ відвідував Мінськ в лютому 1998 року, і тоді прийняти його президент Лукашенко не побажав. А тепер і досі не відомо, чи відбудеться зустріч Лукашенка із Соломоном Пасі сьогодні.

А вчора Олександр Лукашенко понад 3 години провів у компанії голови уряду Росії Михайла Фрадкова, який заявив, що сподівається на швидке врегулювання газових проблем у білорусько-російських відносинах.

"Обидві сторони докладають максимальних зусиль, щоб найближчим часом знайти прийнятне рішення з проблем у газовій сфері. Ми сподіваємося на успішний результат переговорів", - сказав Михайло Фрадков.

Зазначимо, що в складі російський делегації до Мінська прибули міністр промисловості й енергетики Віктор Христенко і керівник "Газпрому" Олексій Міллер. Приймаючи їх усіх, білоруський президент заявив про головний підсумок його суботньої зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним у Сочі:

"Ми домовилися , і це концептуальна річ, що в майбутньому президенти будуть менше втручатися у питання не свого профілю. Президенти начебто б повинні усім займатися , але іноді, якщо ми зайве влазимо в роботу урядів і суб''єктів господарювання, виходить не зовсім добре".

Офіційні білоруські джерела стверджують, що Михайло Фрадков "виразив розуміння того, що білорусько-російські відносини повинні розвиватися в дусі дружби і бути націлені на побудову Союзної держави".
XS
SM
MD
LG