Доступність посилання

ТОП новини

В Україні буде більше демократії після Кучми, хто б не став президентом: німецький політолог Александр Рар.


Мар’яна Драч

Аудіозапис:

Прага, 9 червня 2004 року.

Мар’яна Драч

Що б не говорив сам президент, розмови про те, чи покине Леонід Кучма президентське крісло, мабуть, припиняться лише тоді, коли він залишить кабінет на Банковій. Чи справді в Україні закінчується ера Кучми? Сьогодні наш експерт – відомий німецький політолог з Товариства зовнішньої політики Німеччини у Берліні

Александр Рар

"Після 10 років ера Кучми справді в 2004-му році закінчиться. Гадаю, що в цьому не повинно бути жодних сумнівів. Він справді йде. Кучма - політик, який стає дедалі слабшим в очах своїх виборців. У нього вже не має ні енергії, ні політичної волі, ні можливостей, щоб іти на третій термін. Гадаю, що головне, що він має зараз зробити ( і він буде про це дбат) це імідж, з яким він увійде в історію".

Мар’яна Драч

А що Кучма ще може зробити до кінця жовтня, щоб поліпшити свій імідж, і як, до-речі, він увійде в історію?

Александр Рар

Гадаю, що у внутрішній політиці він мало що може зробити. Реформу, яку задумав, він провести не зможе в політичній системі. Українська економіка трохи поліпшується, але недостатньо, щоб це пов''язувати з успіхами його правління. В плані економічних реформ великого прогресу немає. З чим його можуть якось згадувати у майбутньому - це все-таки зовнішня політика. У зовнішньополітичній сфері він намагатиметься все-таки збудувати собі прозахідний пам''ятник. Не думаю, що правління Кучми колись в історії будуть характеризувати, як повернення назад до Росії. Радше це буде дуже хитре маневрування між Росією і Заходом. Про це, зокрема, свідчить те, що Кучма ухвалив для своєї політичної кар''єри правильне рішення і не приєднався до трійки Париж-Москва- Берлін (про що його оточення також думало в березні 2003 року), а приєднався до американців в Іраку, і сьогодні Україна є єдиним, разом із Польщею, серйозним союзником CША в Іраку.

Мар’яна Драч

Раніше Ви говорили, що головна боротьба на президентських виборах в Україні розгорнеться між двома Вікторами – Януковичем і Ющенком. А якою може бути роль третього Віктора – Медведчука? Голова Адміністрації Президента у недавньому інтерв''ю заявив, що підтримує Януковича, але водночас попередив – той має продовжувати курс Леоніда Кучма, інакше країна, як сказав Медведчук, Януковичу цього не пробачить. Як можуть розвиватися відносини між Януковичем і Медведчуком?

Александр Рар

Вище посади, яку він зараз має, Медведчук не отримає. Це досить велика посада. Річ тут про важливіше : про змову трьох-чотирьох економічних, політичних груп, українських олігархів на користь Януковича. Рік тому це ще виглядало утопією. Тепер це сталося. Програє Західна Україна, програє опозиція проти Кучми. Головні сили домовилися і разом ідуть на вибори.

Мар’яна Драч

Постійно лунають заяви, що вибори у жовтні мають визначити курс України на багато років уперед. Але подібні заяви часто робили і перед іншими голосуваннями. Що саме може змінитися для України, а що від виборів мало залежить?

Александр Рар

У внутрішній політиці, гадаю, лише в бік демократії будуть зміни - за будь-якого президента. В економіці - це залежатиме від того, наскільки Україна інтегрується у Світову торговельну організацію. У зовнішній політиці великих можливостей для маневру немає: це лавірування між Росією і Заходом зі сподіванням, що Європейський Союз і НАТО врешті Україні відчинять двері. Росія й далі буде досить слабкою, щоб повністю асимілювати Україну у політиці, але в економіці, звісно, співпраця буде.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG