Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї завершилася передвиборча кампанiя. Президентськi вибори призначенi на недiлю 13 червня. Згiдно з опитуваннями, жоден з п’ятнадцяти кандидатiв не набере бiльше половини голосiв, так, що президента буде обрано в другому турi.


Михайло Рамач

Белград, 11 червня 2004 – У четвер увечерi пролунали останнi передвиборчi обiцянки. Важко сказати, чи упродовж кампанiї, яка тривала два мiсяцi, бiльше втомилося 15 кандидатiв чи шiсть з половиною мiльйонів виборцiв, котрих i вдень i вночi “бомбардували” то палкими патрiотичними гаслами, то статистичними даними, то твердженнями, що Сербiя пропала або навпаки, що нарештi подолала найважчу кризу в своїй iсторiї.

Кандидати влаштували безлiч мiтингiв та зiбрань, ходили по базарах і заводах, фотографувалися з фермерами в стайнях та з з церковними достойниками, цiлувалися з незайомими, обмовляли своїх опонентiв і говорили, говорили про все, що люди люблять чути. Усi кандидати нiбито досвiдченi експерти як в iсторiї, так в економiцi та в мiжнародних вiдносинах. I кожний упевнений, що лише вiн спроможний подолати п’ятнадцятилiтнiй застiй та вивести Сербiю на європейський шлях.

Згiдно з опитуваннями, найбiльше голосiв здобуде кандидат ультранацiоналiстичної Радикальної партiї, популiст Томислав Николич. За нього проголосує близько однiєї третини виборцiв. На другому мiсцi лiдер опозицiйної Демократичної партiї Борис Тадич. За ним трохи вiдстає бiзнесмен Боґолюб Карич. Кандидат вiд правоцентристської правлячої коалiцiї Драґан Маршичанин перебуває на четвертому мiсцi. Усi iншi, мiж якими є й одна принцеса та одна спiвачка, згiдно з прогнозами, дiстануть менше 5% голосiв. Несподiванкою мiг би стати бiзнесмен Карич, рейтинг котрого упродовж минулих двох тижнiв швидко зростав завдяки ефективнiй кампанiї. Вiн стверджує, що держава кожнiй працьовитiй та чеснiй людинi повинна дати шанс, щоб працювала й багатiла.

У першому турi за жодного з претендентiв ймовiрно не проголосує бiльше половини виборцiв. У такому разi президента обиратимуть у другому турi з-помiж тих двох кандидатiв, котрi у недiлю здобудуть найбiльше голосiв.
XS
SM
MD
LG