Доступність посилання

ТОП новини

Україна зможе отримати план дій з Європейський Союзом вже після виборів – експерт.


Мар’яна Драч

Аудіозапис:

Прага, 10 червня 2004 року.

Мар’яна Драч

Євросоюз зараз не бачить для України можливості членства. На прес-конференції у Празі у четвер на цьому знову наголосив комісар ЄС з питань розширення Ґюнтер Фергойґен:

“Ми вже чітко сказали, що в контексті наших відносин з Україною її вступу немає в наших планах. Це не означає, що його не може бути в планах самої України. Ми пропонуємо Україні політику сусідства, ми пропонуємо Україні дуже амбітний план дій. Це, звичайно, означає, що Україна дедалі більше зближатиметься з нами”.

План дій Європейський Союз, крім України, пропонує також Ізраїлю, Тунісу та іншим сусідам у так званому "колі друзів." Як краще ЄС будувати відносини із сусідами – це тема міжнародної конференції, яка відбулася в Празі. Україну на ній представляв директор Центру європейських і міжнародних досліджень Григорій Немиря. У розмові з радіо “Свобода” він зазначив, що перед українцями відкриваються нові можливості.

Григорій Немиря

"Йдеться про поширення або можливість поширення на Україну програм Європейського Союзу в освіті, дослідницьких програм, молодіжних програм, до яких Україна зараз немає доступу як країна, яка не є членом і не є кандидатом. Зі введенням плану дій це стає можливим".

Мар’яна Драч

Чим відрізнятиметься цей план дій від програми партнерства і співробітництва, яку Україна має з ЄС уже багато років?

Григорій Немиря

“План дій буде містити, по-перше, набагато конкретніші орієнтири, показники, їх буде, як нам говорили, від 10 до 15. По-друге, буде здійснено спільний моніторинг щорічний. Цього зараз немає за відносинами партнерства і співробітництва. І по-третє, план дій має конкретні часові рамки. Він розрахований на 3 роки. І якщо його виконання буде успішним, тоді ЄС готовий почати розглядати питання про нові контрактні стосунки між ЄС і Україною”.

Мар’яна Драч

Офіційний Київ розраховував, що такий план дій буде схвалено на саміті Україна-ЄС в Гаазі на початку липня. Таке сподівання висловив прем’єр- міністр Віктор Янукович, коли був у Брюсселі минулого місяця. Але український експерт передбачає, що схвалення нової угоди можливе не раніше осені. На його думку, документ вірогідно затвердить Європейська Рада у грудні. Чи це пов’язано з виборами в Україні?

Григорій Немиря

"Я думаю, що вибори є одним з елементів, але не є основним. Справа в тому, що важлива не лише позиція Європейської комісії, яка б хотіла, як я розумію, затвердити цей план якомога скоріше. Є зараз відмінності в позиціях окремих країн, членів Європейського Союзу. Деякі з них вважають, що з огляду на важливість України в успіху європейської політики сусідства, мають бути враховані всі ризики, як внутрішньополітичні українські, так і відсутність на сьогодні консенсусу серед країн членів Європейського Союзу щодо змісту в основному, але й часу введення плану дій. Зараз існує велика вірогідність, що такий план дій буде затверджено лише в кінці року".

Мар’яна Драч

На міжнародній конференції в Празі також йшла мова про те, що сигнал з боку ЄС про перспективу членства України міг би стати позитивним стимулом для українського суспільства. Так, зокрема, Туреччину до серйозних реформ спонукала офіційно проголошена перспектива зближення з ЄС. Щоправда, один із західних урядовців під час дискусії зауважив, що порівнювати дві країни не можна. Турецька влада чітко заявила, що хоче в ЄС. А в Україні одні урядовці просять нас дати сигнал, щоб вплинути на іншу частину уряду. Може ,Україні варто самій спершу визначитися, чого вона хоче, сказав західний представник.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG