Доступність посилання

ТОП новини

Чому Банкова критикує Захід?


Сергій Грабовський

Аудіозапис:

Київ, 11 червня 2004 року – У п''ятницю різку заяву щодо втручання Заходу у внутрішні справи України зробив заступник голови Адміністрації президента Василь Базів. За його словами, Парламенстька Асамблея НАТО заявила, що Президент Кучма мусить залишити свою посаду у жовтні. Є ж рішення Конституційного суду, а НАТО дає вказівки Україні , висловив невдоволення Базів. Насправді ж у тексті заяви, яку ухвалили на початку червня у Братиславі, мовиться, що у жовтні завершується другий президентський термін Леоніда Кучми. Можливо, на Банковій неправильно переклали текст з англійської мови. Але раніше цього тижня під час прес-конференції сам Президент України розкритикував Захід і насамперед Америку.

Леонід Кучма зазначив, що стосунки України із Заходом нерідко побудовані асиметрично:

“Не може бути любов однобічна, чи не можуть бути вимоги односторонні чи не можуть бути зобов‘язання односторонні. Це завжди співпраця і відповідальність особиста тієї чи іншої сторони”.

Далі Президент України перелічив ситуації, в яких, на його думку, Захід не виконав свої зобов‘язання. Йдеться про нефінансування країнами “великої сімки” добудови двох ядерних енергоблоків замість закритої Чорнобильської АЕС, про недофінансування побудови другої черги “саркофагу” над 4-м енергоблоком у Чорнобилі, про відсутність компенсацій збитків, які виникли внаслідок відмови України взяти участь у реалізації іранського ядерного проекту. Нарешті, Леонід Кучма висловив невдоволення тим, що Україна не одержала статусу країни з ринковою економікою:

“У нас що, менше ринок, ніж в Росії? Але нам же не дають! Я маю на увазі Америку”.

На думку експертів, такі різкі заяви можуть означати, що Президентська Адміністрація прагне домогтися певних преференцій на поточному етапі стосунків із західними державами. Що ж стосується оцінок справедливості інвектив Президента на адресу Заходу, то тут у журналістському середовищі існують полярні думки. Слово журналісту Івану Безсмертному.

Іван Безсмертний

Я повністю згоден зі словами, сказаними Президентом Леонідом Кучмою щодо співпраці з Америкою, що відповідальність за попередні домовленості має бути з обох сторін. І ми на кожному кроці бачимо, що сьогоднішні Штати постійно порушують свої зобов’язання. Тут можна навести приклад із бушерським проектом, і ряд інших проектів, коли така співпраця приносить лише збитки Україні. Ми постійно бачимо, як американський посол Гербст майже щодня виступає експертом з наших внутрішніх проблем. Він веде себе губернатором “американського штату” України. І знаєте, дуже неприємно вражає те, що чимало українських чиновників великих ведуть себе перед американцями дуже запопадливо. І те, що Президент Кучма висловився досить відверто , я особисто це сприймаю як знак того, що керівництво України, відстоюючи свої національні інтереси, починає вести себе більш достойно. І це хороший знак. Це нормально.

Сергій Грабовський

Журналіст і політолог Віктор Каспрук займає іншу позицію.

Віктор Каспрук

Якщо говорити, що Захід не любить Україну – це не зовсім так. Захід не любить те керівництво, яке зараз від імені України знищує ту саму Україну. Тому що ті зауваги, що нам до цього часу не наданий статус держави з ринковою економікою, – про яку ринкову економіку може йтися, коли держава чітко поділена на тих людей, які мають право відкрити свій бізнес, і тих, які за жодних умов цей бізнес відкрити не можуть. А якщо будуть мати дурість його відкрити – їх через податкові, через інші каральні органи буде дуже швидко закрито, і вони ще залишаться у великих боргах.

На мою думку, те, що Захід не сприймає фікцій підняття української економіки, це цілком закономірно.

Сергій Грабовський

Окрім зазначених оцінок, у журналістському середовищі Києва дехто вважає, що різкі заяви на адресу країн Заходу та США можуть бути виявом наміру Леоніда Кучми балотуватися на новий термін у президенти України, а відтак – спробою поексплуатувати тезу щодо “західної загрози”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG