Доступність посилання

ТОП новини

Власником "Криворіжсталі" став інвестиційно-металургійний союз Віктора Пінчука та Рената Ахметова.


Марина Пирожук

Київ, 14 червня 2004 року.

Марина Пирожук

Такі дані сьогодні за результатами конкурсу з продажу "Криворіжсталі" оприлюднив голова Фонду держмайна України Михайло Чечетов .

Інші заявники на купівлі цього підприємства, за словами голови Фонду держмайна, не пройшли кваліфікаційний відбір через невідповідність конкурсним умовам.

Голова Спеціальної контрольної комісії Верховної ради з питань приватизації Валентина Семенюк називає сьогоднішнє рішення Фонду держмайна незаконним. Вона заявляє, що конкурс був проведений з порушеннями і планує оскаржувати це рішення у суді.

Нагадаємо, що конкурс із продажу "Криворіжсталі" був оголошений 12 травня. Серед претендентів на “Криворіжсталь” були також український консорціум "Індустріальна група", мукачівське підприємство "Партнер", російські "Сєвєрсталь" і "Євразхолдінг", та два іноземних інвестора.

"Криворіжсталь" є найбільшим в Україні виробником металопродукції, частка якого на ринку становить 20%.

Виробничі потужності підприємства розраховані на щорічний випуск понад 6 млн. тонн прокату, близько 7 млн. тонн сталі і майже 8 млн. тонн чавуна. Стартова ціна пакета була визначена розміром 3 мільярди вісімсот шість мільйонів грн.

Голова Фонду держмайна Михайло Чечетов заявляє, що переможець конкурсу уже перерахував до держбюджету 4 мільярди 260 мільйонів гривень.

Лідер соціалістів Олександр Мороз каже, що навіть якщо такі перерахування й були, то вони є незаконними, оскільки вони зроблені до оголошення результатів конкурсу.

Крім того, Мороз наголошує на порушеннях законів під час самого конкурсу.

З паном Морозом погоджується і Голова Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації Валентина Семенюк. Вона називає сьогоднішнє рішення Фонду держмайна незаконним, і планує оскаржувати його в суді.

Валентина Семенюк

Сьогоднішнє засідання Kомісії по приватизації “Криворіжсталі” є незаконним, воно не відповідає Цивільно-Процесуальному кодексу, не відповідає законодавству пор приватизації, програмі державного майна.

Тому я, як депутат і як громадянин, буду судитися з ними в суді, аж до Європейського Суду, і люди мене зрозуміють і підтримають. Тим більше, що звільнення людей з роботи буде дуже надто швидким, і це відчують люди на собі.

Марина Пирожук

Валентина Семенюк переконана, що “Криворіжсталь” необхідно віднести до переліку стратегічних об’єктів, що не підлягають приватизації.

Вона зазначає, що “Криворіжсталь” є найбільш прибутковим у країні підприємством, яке давало суттєві надходження до бюджету, в тому числі і до місцевого.

Вона також прогнозує соціальне напруження у Кривому Розі внаслідок приватизації цього підприємства.

Про грабіжницькі умови приватизації “Криворіжсталі” заявляла і фракція “наша Україна”.

Тим часом глава держави Леонід Кучма на своїй останній прес-конференції заявив, що в історії приватизації України, продаж “Криворіжсталі” є найбільш вдалим проектом.

Про необхідність приватизації “Криворіжсталі” говорить і лідер парламентської фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук.

Леонід Кравчук

Не можна зупинити приватизацію, як не можна зупинити ринок, як не можна зупинити демократію, якщо ми проголосили, задекларували і стали на цю дорогу.

Тому я знав заздалегідь, що приватизація цього об’єкта відбудеться, що це марна хвиля. Для мене зараз вже не є питання, як відбулася приватизація, якщо Фонд майна оголосив, значить він керувався якимись нормативними документами.

Якщо ці нормативні документи порушені, то є суд, який може виправити ситуацію.

Марина Пирожук

Це був Леонід Кравчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG