Доступність посилання

ТОП новини

До другого туру президентських виборiв у Сербiї, що має вiдбутися 27 червня, увiйшли ультранацiоналiст Томислав Николич та лiдер Демократичної партiї Борис Тадич. Кандидат вiд правлячої коалiцiї Драґан Маршичанин зазнав катастрофічної поразки.


Михайло Рамач

Белград, 15 червня 2004 – Кандидат ультранацiоналiстiв, згiдно з прогнозами, здобув одну третину голосiв. Николич упевнений, що тi самi виборцi проголосують за нього i в другому турi, і він переможе.

Проте нiхто не передбачав, що 600 тисяч, тобто майже 20% виборцiв, проголосує за бiзнесмена Боґолюба Карича. І не меншою несподiванкою став успiх Бориса Тадича, котрий в лютому очолив партiю покiйного прем’єра Зорана Джинджича. Тадич минулої ночi закликав виборцiв голосувати в другому турi за європейський шлях, полiтичну стабiльнiсть та економiчне видужання Сербiї. Вiн зазначив, що за нього голосували не лише прихильники його партiї, а усi, хто вiрить, що Сербiя спроможна подолати наслiдки минулого та стати модерною європейською державою.

Виборцi, як зазначають белградськi оглядачi, дали ляпаса командi нинiшнього голови уряду Воїслава Коштуницi. Правляча коалiцiя висунула безбарвного й консервативного, до того ж похмурого кандидата, котрий вкрай зневажливо говорив про iнших, не пропонуючи жодної програми.

Двоє коалiцiйних партнерiв прем’єра, його заступник Миролюб Лабус та мiнiстр закордонних справ Вук Драшкович, заявили, що в другому турi пiдтримають Тадича. Лабус навiть сказав, що його партiя вийде з влади у разi, якщо до неї найближчим часом не прилучиться Демократична партiя Бориса Тадича.

Ультранацiоналiсти вимагають вiдставки уряду. Тадич, навпаки, каже, що влада повинна продовжити свою роботу, поки вона має пiдтримку бiльшостi в парламентi.

Отож, в другому турi громадяни Сербiї обиратимуть європейську динамiку або балканську iзоляцiю й вiдсталiсть. Остаточний результат залежить вiд тих, хто голосував за бiзнесмена Карича та не менше вiд тiєї половини електорату, котра у недiлю бойкотувала вибори. Переможе той з-поміж двох кандидатiв, котрий 27 червня приверне до себе хоча б частину з них.
XS
SM
MD
LG