Доступність посилання

ТОП новини

Кучма і Базів не фахівці з питань НАТО?


Мар’яна Драч

Аудіозапис:

Прага, 14 червня 2004 року.

Мар’яна Драч

Україна на нинішньому етапі не готова вступити до НАТО і перебуває на такій же відстані на шляху до альянсу, як і до Євросоюзу, так заявив сьогодні Президент Леонід Кучма, перебуваючи у Запорізькій області. Натомість більшість експертів з питань зовнішньої політики вважають, що діалог України з альянсом є значно інтенсивнішим, ніж відносини із ЄС.

Деякі західні політики говорять, що Україна зможе приєднатися до НАТО у 2007-му році. Коли йде мова про ЄС, то тут навіть оптимісти називають пізнішу дату. Хто ж правильно міряє відстань України до євроатлантичних організацій, а якщо помиляється, то чому? Для радіо “Свобода” заяву Президента коментує голова української делегації в Парламентській Асамблеї НАТО, член Народно-демократичної партії Олег Зарубинський.

Олег Зарубинський

Я не можу з цим погоджуватися, адже тут треба фахово підходити до такого питання і не переносити проблему персонального ставлення НАТО до когось, чиєсь до когось на потенціал України щодо входження до цих структур європейської і євроатлантичної спільноти.

Зрозуміло, що порівнювати відстань України до НАТО і до ЄС є неточно, некоректно, тому що для набуття членства в ЄС, безумовно, нам треба, може, навіть не десятиріччя, виходячи з того, що досягнення, перш за все, економічних критеріїв соціального захисту населення – це є досить складна проблема, як і досягнення копенгагенських критеріїв в цілому.

Що стосується НАТО, то, на моє переконання, Україна ввійде до НАТО. Але, безумовно, якщо стане демократичною країною, якщо буде користуватися в зовнішній своїй політиці не вказівками Смоленської площі в Москві (там знаходиться МЗС Росії), а своїми національними інтересами, я думаю, що після жовтня 2004 року набагато оптимістичнішими будуть прогнози українських експертів і українських можновладців щодо нашого членства в НАТО.

Я думаю, що наприкінці цього десятиріччя в нас будуть реальні шанси для того, щоб стати кандидатом, а потім членом Північноатлантичного альянсу.

Мар’яна Драч

Пане Зарубинський, сьогодні Президент також нарікав на те, що нині є багато спекуляцій навколо відносин України і НАТО. Як сказав Кучма, іноді у вигляді ультиматумів. Президент наголосив, що ультиматумів абсолютно не сприймає.

А в п''ятницю заступник голови Адміністрації Президента Василь Базів розкритикував заяву Парламентської Асамблеї НАТО про вибори в Україні, назвавши її втручанням у внутрішні справи України. Чи НАТО, на Вашу думку, справді спілкується з Україною мовою ультиматумів?

Олег Зарубинський

Я прекрасно знаю заяву Парламентської Асамблеї НАТО. І дивно, коли чиновники чи “чинуши” навіть з Адміністрації Президента роблять свої висновки щодо думки більше, ніж 300 парламентарів 46 країн світу, присутніх на Парламентській Асамблеї. Я думаю, що кожен повинен знати своє місце. Це перше.

Що ж стосується якихось ультиматумів , мені здається, що це чергова інсинуація. Я пропонував би тим, хто робить такі висновки, просто надрукувати їх в центральних ЗМІ і в повному викладі, без коментарів дати можливість нашим громадянам через електронні центральні ЗМІ дізнатися про реальний текст цієї заяви. А там сказано навпаки , що Парламентська Асамблея НАТО визнає прагнення України до членства в Північноатлантичному альянсі і вважає, що демократичні, справедливі і чесні президентські вибори в Україні будуть найважливішим тестом по визначенню, чи буде Україна рухатись далі до демократії.

Я думаю, що якщо наші можновладці за демократичну Україну, то вони мають абсолютно спокійно ставитися до таких заяв альянсу.

Мар’яна Драч

Представники опозиції, зокрема, Віктор Ющенко назвав запрошення Леоніда Кучми на саміт НАТО в Стамбулі, амністією Заходу українській владі. Як Ви оцінюєте це запрошення?

Олег Зарубинський

Я розглядаю це запрошення не через призму якоїсь амністії чи індульгенції, чи прощення, а через те, що якщо на саміті, де присутні перші особи країн НАТО (а це найрозвинутіші країни світу), запрошується чинний український Президент, то це є певний “плюс”, і навіть серйозний “плюс”. Адже я ще раз хочу сказати, що питання, стратегічні для України, набагато важливіші, ніж симпатії і антипатії до окремих навіть найвищих посадовців в Україні. Адже Україна буде існувати і після нинішнього президента, і після наступного президента. А членство України в НАТО – це, перш за все, забезпечення її безпеки, а відтак і національних інтересів України.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG