Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття Українського культурного центру в Парижі.


Тарас Марусик

Аудіозапис:

Київ, 14 червня 2004 року.

Тарас Марусик

Минулої суботи в Парижі почав функціонувати Український культурний центр. Цієї події очікували давно, оскільки Французький культурний центр діє в Києві в рамках двосторонньої французько-української угоди про культурне співробітництво вже понад 10 років.

На відкриття Українського культурного центру в столиці Франції прибув міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Костянтин Грищенко погодився з думкою, неодноразово висловлюваною в засобах масової інформації, що Український культурний центр в Парижі мали би вже давно відкрити.

В інтерв’ю радіо “Свобода” міністр закордонних справ висловив своє задоволення з того, що новий український заклад розташований у самому центрі міста.

Костянтин Грищенко

Це будинок, який має свою романтичну історію, який пов’язаний із французькою культурою. І сьогодні, хай це не якийсь надзвичайний палац, але це дуже і дуже престижне місце, престижний будинок, де вже сьогодні ми маємо виставку, яка символізує і українську історію, дає уяву про сучасне українське мистецтво.

Дійсно, в Парижі не мати культурного центра ми собі дозволити не можемо. І я надзвичайно гордий і задоволений тим, що сьогодні Україна може із гордістю презентувати свою культуру в столиці культурній світy.

Тарас Марусик

Говорив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. Надзвичайний і повноважний посол України у Франції Юрій Сергеєв розповів, що будинок, в якому розташувався Український культурний центр, збудований у 1863 році.

Юрій Сергєєв

І будувався він спеціально для примадонни французької опери Ліни Кавал’єрі.

Тарас Марусик

Пізніше в цьому будинку довго мешкав відомий актор Ален Делон зі своєю першою дружиною Ромі Шнайдер. 8-ий округ, де розташувався Український культурний центр, належить до найпрестижніших.

Юрій Сергєєв

Це буквально на третій вулиці від президентського палацу, в районі великих бульварів, біля парку Мансо, це авеню де Мессін №22. Вже на будинку майорить український прапор.

Тарас Марусик

Будинок на проспекті Мессін є власністю України. 10 грудня 2003 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення придбати приміщення для потреб двох служб: культурної і консульської.

Юрій Сергєєв

Консульський відділ буде функціонувати трохи пізніше, його треба технічно доопрацювати, а культурний відділ на всіх поверхах уже працює, і там на трьох поверхах велика виставка сучасного українського декоративного мистецтва.

Виставка експонувалася в травні на 50-тиліття України в ООН, вона привезена з України, це роботи 200 українських майстрів, вона презентує різні жанри декоративного мистецтва: від коців гуцульських до порцеляни, вироби з металу, з бронзи.

Тарас Марусик

Виставка, про яку згадав Надзвичайний і Повноважний посол України у Франції Юрій Сергеєв, перебуватиме в Парижі ще півроку.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG