Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш пропонує відкласти вимогу щодо впровадження високотехнологічних паспортів іноземними державами.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 14 червня 2004 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш звернувся до Конгресу з проханням дати іноземним країнам більше часу для впровадження високотехнологічних паспортів. У перебігу війни з міжнародним тероризмом американські законодавці вимагають, щоб подорожні документи гостей Сполучених Штатів містили комп’ютеризовані дані про особу пред’явника.

Нещодавно, повертаючись із закордонної подорожі, я побачив у залі паспортного контролю в аеропорту імені Кеннеді величезний натовп. Іноземних гостей з візами направляли до черги, окремої від американськимх громадян. У візитерів брали відбитки пальців і фотографували. Процедура ця досить швидка, забирає не більше хвилини-двох, але якщо у черзі сотні людей, то з хвилин складаються години. Тим часом діти плачуть, старі скаржаться на задуху, хтось намагається просунутися поза чергою, одне слово – картина не вельми приваблива. Є, щоправда, категорія приїжджих, яким взагалі не потрібно візи до Америки. Це громадяни 22 європейських країн, а також Австралії, Японії, Нової Зеландії, Брунею і Сингапуру. 1986-го року, коли Конгрес ухвалив ці винятки, вважалося, що громадяни союзних і дружніх країн не становлять загрози безпеці Сполучених Штатів. Але після ісламських терактів 11-го вересня 2001-го року настрої законодавців змінилися. Коли ж стало відомо, що до Америки без візи на цілком законних підставах, з французьким паспортом прибув Закаріас Муссауві, терорист, відряджений “Аль-Каїдою”, його нині судять, то Конгрес почав вимагати ретельнішої прикордонної перевірки. Отож, два роки тому одним законом впровадили фотографування й відбитки пальців по всіх міжнародних аеропортах і 14 морських портах Америки, а другий закон закликав усі країни, включно з дружніми й союзними, видати своїм громадянам до осені цього року паспорти з комп’ютеризованими даними про особу носія. На кордоні такий паспорт дає можливість миттю перевірити відбитки пальців, фотографію і біографічні дані – чи нема у пред’явника кримінального чи терористичного минулого. Тепер Білий дім пропонує почекати ще два роки, поки інші країни зможуть впровадити високотехнологічні паспорти.

Представник посольства України, який, щоправда, не подав свого прізвища, сказавши, що він лише черговий, стверджував, що українські паспорти вже піддаються комп’ютерній перевірці. Невідомо, одначе, чи це полегшить процес надання українцям в’їзних віз до Сполучених Штатів.
XS
SM
MD
LG