Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація “Криворіжсталі” підтвердила найгірші очікування.


Марія Щур

Аудіозапис:

Київ, 14 червня 2004 – Іноземні компанії, які пропонували найбільшу ціну за металургійний комбінат “Криворіжсталь”, вимагають від українського уряду розслідування процесу приватизації підприємства. Компанії LNM та US Steel, які об’єдналися для купівлі української компанії вимагають пояснення, чому їхня пропозиція, яка понад у три рази перевищила українську, не була навіть розглянута. Тему продовжує Марія Щур.

“Інвестиційно-металургійний союз” Рената Ахметова та Віктора Пінчука купив компанію “Криворіжсталь” за 4 мільярди 260 мільйонів гривень, або близько 800 мільйонів доларів. В цей же час, компанії LNM та US Steel, які об’єдналися спеціально для купівлі українського комбінату, запропонували урядові 14 мільярдів 31 мільйон гривень, або 2 мільярди 700 мільйонів доларів. Однак вони пішли з конкурсу з порожніми руками, точніше їх взагалі не було до нього допущено. Багато оглядачів звертали увагу на те, що умови конкурсу виключали всіх учасників торгів, крім тих, що їх виграли.

Речниця компанії LNM Нікола Девідсон заявила, що компанія розчарована таким рішенням України і вимагає пояснень від керівництва держави: “Ми просимо голову держави та голову уряду дослідити конкурс, і в залежності від цього, ми будемо діяти”.

Інші учасники конкурсу раніше погрожували поданням судових позовів проти України за відкрите підігрування місцевим ін вестам. Але LNM та US Steel намагаються триматися по-дружньому, бо не виключають можливості того, що цей комбінат все ж не буде продано у такий спосіб. “Ми далі зацікавлені у цьому підприємстві, і якби ця приватизація не була закінчена з якоїсь причини, ми б радо поновили цю свою пропозицію”, - заявила речниця LNM.

Українські експерти очікували такого розвитку подій. На думку Володимира Сіденка з Центру Разумкова, тепер слід чекати і інших скарг: “Я не бачу пояснення, якими мотивами керувалися, чому продали саме цим, а не іншим інвесторам. Ми можемо чекати звинувачень з боку інших учасників цього конкурсу, що конкурс підтвердив не досить прозорий характер процедур визнання переможців.”

Як вважає український експерт, наслідки скандальної приватизації “Криворіжсталі”, даватимуться взнаки ще довго. “Це може викликати небажання в майбутньому витрачати кошти на подання заявок. Довгостроковим наслідком може бути те, що інші стратегічні приватизаційні об’єкти будуть обмежуватися переважно національними інвесторами і залучати іноземний капітал буде ще складніше”, - наголошує Володимир Сіденко.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG