Доступність посилання

ТОП новини

Експерти не вірять у скасування ПДВ на експорт російської нафти в Україну.


Марія Щур

Аудіозапис:

Київ, 15 червня 2004 року.

Марія Щур

Прем’єр міністр України Віктор Янукович оголосив про те, що керівництво Росії пообіцяло прискорити скасування податку на додану вартість на експорту нафти і газу в Україну.

Скасування цих тарифів було одним із аргументів української влади на користь приєднання України до Єдиного Економічного Простору. Однак аналітики скептично оцінюють можливість скасування податку, оскільки вважають, що це не вигідно російській державі.

За словами Віктора Януковича, Росія погодилася наблизити введення графіку скасування подвійного оподаткування ПДВ і введення оподаткування ПДВ по країні призначення із січня 2005 року.

Якщо Росія скасує податок на експорт нафти і газу в Україну, ціни на нафтопродукти зменшаться в Україні на 12%, вважає Янукович.

Російський прем’єр Михаїл Фрадков заявив, що це питання пов’язано з наповненням російського бюджету, але Росія готова на нього піти, розуміючи необхідність зняття бар’єрів у взаємній торгівлі в рамках формування Єдиного Економічного Простору.

Збитки Росії від скасування ПДВ на експорт нафти і газу в Україну, в Москві оцінюють у 800 мільйонів доларів щорічно.

Досі Росія відмовлялася скасовувати торгівельні бар’єри з Україною, і на думку аналітиків, навряд чи погодиться зробити це зараз. Як вважають аналітики американської дослідницької компанії ПланЕкон, головною причиною створення ЄЕПу є небажання Росії допустити вступ України до Світової Організації Торгівлі.

Оскільки таким чином Україна могла б вимагати від Росії поступок у питаннях торгівлі, ведучи переговори уже у багатосторонньому форматі.

На думку українського експерта Директора Інституту Економічних Досліджень та Політичних Консультацій Ігоря Бураковського, вступ України до СОТ раніше від Росії був би найкращою, якщо не єдиною можливістю домогтися від Росії обіцяного.

Ігор Бурковський

Якщо, скажімо, Україна першою вступає до СОТ, то, очевидно, що її має сенс вступати одразу до робочої групи, яка веде переговори з Росією, і задавати багато питань, які сьогодні існують у наших торговельних відносинах.

Наприклад, стосовно справляння ПДВ на енергоносії: на газ і на нафту, які сьогодні постачаються в Україну.

Це питання, яке в принципі має бути врегульоване, але які є дуже неприємним для Росії. На сьогоднішній день вона не готова іти на якісь поступки, як мені здається.

Я не вірю, що у двосторонньому форматі воно буде вирішено дуже швидко. І по останнім заявам, які пролунали після чергових переговорів стосовно реалізації угоди про ЄЕП, очевидно, Росія до цього підійде не раніше 2007-го року.

Враховуючи внутрішню ситуацію, ясно, що вона не хоче віддавати податки, це цілком зрозуміло, хоча це не поліпшує українську економічну ситуацію.

Марія Щур

Вважає Ігор Бурковський, Директор Інституту Економічних Досліджень та Політичних Консультацій.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG