Доступність посилання

ТОП новини

Російський банк подарував Українській православній церкві Московського патріархату 10 мільйонів рублів.


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Київ, 16 червня 2004 - Українська православна церква Московського Патріархату днями отримала від російського Зовнішньоекономічного банку чек на суму в 10 мільйонів рублів. Що складає приблизно 350 тисяч доларів. На що підуть ці гроші? І чи є легітимною підтримка церков в Україні представниками зарубіжних держав?

Заступник голови Зовнішеконобанку Росії передав символічний чек предстоятелю УПЦ Блаженнішому митрополитові Київському і всія України Володимиру, коли той перебував у Москві на святкуванні 75–річчя Святішого Патріарха Олексія та річниці його інтронізації. Про це в інтерв’ю для радіо "Свобода" повідомив архієпископ Переяслав–Хмельницький, вікарій Київської метрополії Митрофан. Він зазначив, що ці гроші виділені російським банком на фінансування запланованих цього року робіт по будівництву кафедрального собору в Тернополі, собору на честь святого Олександра Невського в Сімферополі, меморіально-храмового комплексу в Києві, а також храму в Івано-Франківську. За словами владики Митрофана, "на жаль, на сьогоднішній день є факти дискримінації нашої церкви зі сторони органів державної влади до парафій, які належать канонічній українській православній церкві. Люди, які зберегли вірність канонічній православній церкві, сьогодні мають великі проблеми щодо виділення земельних ділянок, також і труднощі фінансового характеру при будові храмів на тих ділянках, які вони отримали. Тому цей жест послужить тому, що і в цих регіонах буде можливість будувати православні храми, щоб люди, які належать до Української православної церкви, могли також, як і всі інші віровизнання у цьому регіоні України, будувати свої храми, сповідувати свою віру і бути добрими й відданим синами та дочками і Української православної церкви, і нашої земної батьківщини."

Тим часом, як повідомила московська газета "Время новостей", російський Зовнішньоекономічний банк надає допомогу УПЦ за дорученням президента Росії Владимира Путіна. Митрополит Київський і всія України Володимир "сердечно подякував президенту Росії за цю акцію" і підкреслив, що йдеться про будівництво храмів "в тих містах і єпископатах, які позбавлені своїх соборів після захоплення розкольниками".

Що стосується закидів про те, що Росія, мовляв, напередодні президентських виборів в Україні фінансує УПЦ Московського патріархату, архієпископ Митрофан зауважив: "Ну ви знаєте, це питання взагалі викликає іронію. Тому що нас, навпаки, звинувачують, що ми перекачуємо гроші до Москви. А те, що ми живемо за рахунок Москви — то це просто смішно. Коли їм вигідно, вони кажуть, що гроші з України ідуть в Москву. Коли їм вигідно інакше, вони говорять сьогодні, що Росія утримує Українську православну церкву. Українська православна церква — вона жила і буде жити. І навіть без тих 10 мільйонів, які вручили. А те, що цей внесок був зроблений — це просто добра акція, і більш нічого", — додав владика Митрофан, архієпископ Переяслав–Хмельницький, вікарій Київської метрополії.

Наскільки легітимним з погляду українського законодавства є фінансова підтримка вітчизняних церков з–за кордону. З цим питанням радіо "Свобода" звернулося до заступника голови Державного комітету України в справах релігій Миколи Маломужа. Він пояснив, що церква має право "отримувати і благодійну допомогу, і пожертвування від різних структур, громадян, громадських, релігійних організацій. Може отримувати і від держави — на якісь визначні програми. З боку уряду Росії у нас нема інформації про таку допомогу. Представники, наприклад, Руської православної церкви надають нечасто гуманітарну допомогу представникам Української православної церкви, інших релігійних організацій. Але в основному — УПЦ. Якщо про інші громади, про допомогу з–за кордону, у нас найбільше іде допомога представникам протестантського напрямку. Це в першу чергу Євангельські християни–баптисти — найбільше допомоги, як гуманітарної, так і фінансової, поступає представникам цієї конфесії. Десь відсотків 40 від всієї допомоги, яка поступає в Україну. Якщо цікавить конкретне питання в розрізі надання гуманітарної допомоги і надання коштів Українській православній церкві, то це десь — відсотків 5. Це — гуманітарна допомога і допомога, яка поступає церквам з–за кордону. Католицька — десь також дуже активно в плані гуманітарної допомоги. Там працює система "Карітас" — дуже активна і дуже потужна. І відсотків десь 19–12 за католиками приблизно."

Офіційна статистика, як вважають оглядачі, не дає справжньої картини ролі Москви у релігійному житті України. Тим не менше, сам факт, що росіяни дають гроші на православні церкви в Україні не є поганою вісткою. Так з іронією кажуть "Свободі" критики Москви. Говорить професор київської Духовної академії Київського патріархату Дмитро Степовик:

"За понад 300 років володіння нашою церквою вони зруйнували (і навіть у старі царські часи) безліч храмів, бо вони були збудовані в українському, часто бароковому стилі. А після Жовтневого перевороту ’17 року вони знищили вже на іншій базі – на базі свого сатанинського атеїзму.

Тому якоюсь мірою можна це так трошки іронічно розглядати як невеличку, дуже невеличку компенсацію за ту руйнівну роботу, яку вони робили в українському народі, фізичну і моральну за минулі роки.

З другого боку, вони думають, що побудовою церков Московського патріархату в Україні вони зміцнять свою церкву і, як кажуть їхні адепти тут, в Україні, що це буде сприяти об’єднанню українського православ’я саме навколо Москви.

Це, як кажуть, мрії, яким ніколи не здійснитися, тому що 10 мільйонів українських православних християн, які об’єднані навколо Київського патріархату і автокефальної церкви, ніколи не підуть під це ярмо.

А збудовані на українській землі церкви – їх ніхто не візьме в кишеню і не вивезе там на північ чи на схід. Вони будуть наші”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG