Доступність посилання

ТОП новини

США звинуватили українця в співпраці з нацистами і хочуть тепер депортувати його до України.


Сергій Драчук

Аудіозапис:

Прага, 16 червня 2004 – У Сполучених Штатах Америки оголошено про депортацію українця Якова Палія, звинуваченого в співпраці з нацистами за Другої світової війни.

Майже рік тому Якова Палія позбавили громадянства США. Нині 80-річний мешканець Квінза під Нью Йорком, як визнав суд, на початку 1943 року кілька місяців служив у навчальному таборі СС «Травнікі» на Люблінщині в Польщі. Перебираючись до США 1949 року, а потім отримуючи американське громадянство 1957-го, Палій приховав ці сторінки свого минулого. За американським законодавством ті, хто хоч якось співпрацювали з нацистами, не мають права в’їжджати до США, ба більше здобувати громадянство країни. Нині за тим самим звинуваченням інший суд вирішив депортувати Якова Палія до України, на території якої опинилося Палієве рідне село.

Сам Яків Палій та його адвокат, за повідомленнями, відмовляються спілкуватися з пресою. Від оголошення вироку в понеділок він має ще місяць, щоби оскаржити його.

Два роки тому Палій урешті признався, що таки був у навчальному таборі «Травнікі», до якого його 18-літнім насильно рекрутували німці, але він стверджує, що прослужив там кілька місяців не з власної волі. Нині Яків Палій, що не має дітей, уже зі слабким здоров’ям, доглядає за дружиною Марією, з якою він одружений уже 43 роки; Марія має хворобу Альцгаймера.

Міністерство юстиції США звинуватило Палія в тому, що як курсант навчального табору «Травнікі» він брав участь в охороні, зі зброєю в руках, сусіднього концтабору з тією самою назвою, де експлуатували працю євреїв та масово знищували їх. Таким чином, за словами звинувачення, Палій стеріг в’язнів концтаборів і тим самим не давав їм утекти, а отже, активно допомагав нацистам здійснювати їхні плани винищення євреїв у Європі.

У попередніх документах звинувачення Палієві приписували й подальшу службу в інших частинах СС. У нинішньому повідомленні міністерства юстиції США це звинувачення вже не згадується. Палія також не було звинувачено в жодній особистій участі чи співучасті в убивствах за час співпраці з нацистами.

Але щоразу, коли йшлося про справу Якова Палія, незмінно наводилася інша паралель: у концтаборі «Травнікі» 3 й 4 листопада 1943 року було розстріляно понад 6 тисяч його в’язнів. Щоправда, Палія на той час серед його охоронців уже давно не було. Але, як заявляв директор Б’юра спеціяльних розсліджень міністерства юстиції США Елі Розенбаум, Яків Палій не давав цим в’язням утекти й таким чином (через кілька місяців після свого відходу з табору) відіграв одну з визначальних ролей у тому, що в’язні знайшли свою смерть від рук нацистів.

У міністерстві закордонних справ України у середу через зайнятість не змогли пояснити ставлення України до перспективи прийняти Якова Палія.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG