Доступність посилання

ТОП новини

Аслан Масхадов, колись загальновизнаний президент невизнаної держави, а нині «терорист», дає інтерв’ю з чеченського лісу.


Сергій Драчук

Аудіозапис:

Прага, 16 червня 2004 – У Чечні розгортається нова виборча президентська кампанія – треба обрати наступника президентові промосковської адміністрації Чеченської Республіки Ахмадові Кадирову, що його вбили борці проти російської влади. Керівник міністерства внутрішніх справ проросійського уряду Чечні Алу Алханов побував у вівторок у Москві – його викликали на зустріч із президентом Росії Владіміром Путіним. Ця зустріч, як уважають російські оглядачі, стала ніби офіційним благословенням чеченському міліційному генералові від Кремля.

Тим часом у Чечні є ще одна людина, що її вважають президентом – а саме президентом незалежницької й ніким не визнаної Чеченської Республіки Ічкерія. Це Аслан Масхадов. Днями він дав інтерв’ю нашим чеченським колеґам із Північнокавказької служби «Радіо Свобода».

Аслан Масхадов, навіть утративши на користь Росії контроль за значною частиною Чечні, не здається й розповідає: «Чеченські бійці в своїй боротьбі дотримуються жорсткої дисципліни. Я зараз із ними в лісах. Там, де раніше був десяток бійців, нині їх стає сорок, шістдесят, сто, і день-що-день їх стає все більше».

За словами Масхадова, усе нові люди приєднуються до лав бійців за незалежність Чечні від Росії, бо не витримують придушення невинних людей, до якого вдається проросійська влада, і спротив повстанців, каже він, зростає: «Щодня – росіяни, звичайно ж, намагаються це приховати – ми здійснюємо значні операції проти їхніх сил. День-у-день ми здійснюємо диверсії в восьми-десяти місцях. Щодня чеченські бійці вбивають 10-20 їхніх солдатів». Таких самих втрат, стверджує Масхадов, зазнають і чеченці, що воюють на боці російської влади. Раніше обидві сторони чеченського конфлікту мали за звичай завищувати втрати супротивника й занижувати свої. Тим часом Аслан Масхадов нині обіцяє змінити тактику й перейти від диверсій до великих атак.

Президентських виборів, що їх улаштовує промосковська влада, Масхадов не визнає: «Я обраний (на президента Чечні) народом, у чесних виборах, які визнали і міжнародна спільнота, і російська держава. Якби я спробував піти на ці майбутні вибори, я би став зрадником, я б повернувся проти свого народу».

На думку Аслана Масхадова, так само неможливо, щоби кандидатом на виборах став хтось із сил чеченського спротиву: «Це просто неможливо. Хто б не пішов на ці вибори, той буде зрадником народу. Ця людина стане ворогом народу – вона муситиме разом із росіянами нищити свій власний народ. Як же можуть ті, хто клявся звільнити свій народ від російського гноблення, брати участь у виборах, організованих росіянами за російською конституцією, і повернутися проти власного народу?»

Аслан Масхадов має кілька пропозицій, як покласти край війні в Чечні. Це, на його думку, може бути спільне здійснення Росією й Чечнею деяких повноважень, як-то економіка, оборона, охорона кордону, валюта, дипломатія, і підписання угод про колективну безпеку й про боротьбу з тероризмом. Або ж можливий шлях «умовної незалежності», з виведенням російських військ і введенням міжнародних миротворців та створенням міжнародної адміністрації, яка б також була посередником у переговорах незалежницьких сил Чечні з Росією.

Аслан Масхадов не має ілюзій: на його погляд, Росія не приймає цих пропозицій через свої давні імперські амбіції. Але чеченці не відмовляться від думки про свою незалежність, переконаний він: «Я лише одне знаю: ми не припинимо боротьбу, ми не відступимо, доки ворог топче нашу землю. Ми боротимемось, доки він не піде геть із нашої країни. І тільки так!» – сказав в інтерв’ю для «Радіо Свобода» Аслан Масхадов. 1997 року його було обрано президентом Чеченської Республіки Ічкерія. Республіку так ніхто й не визнав, а от Масхадова визнавала як чеченського президента навіть Москва. Тепер у Кремлі його називають терористом.
XS
SM
MD
LG