Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві помер Яцек Куронь.


Володимир Павлів

Аудіозапис:

Варшава, 17 червня 2004 - Сумна звістка надійшла у четвер з Варшави. Там після важкої хвороби на 70-му році життя помер легендарний дисидент-антикомуніст, один із творців польської незалежності Яцек Куронь. Яцек Куронь був також знаним у Польщі та далеко за її межами захисником прав національних меншин і, зокрема, речником українсько-польського поєднання. Тому смерть Яцека Куроня стала відчутною втратою і для всієї української громади Польщі.

Не зважаючи на те, що Яцек Куронь народився у 1934 році у польській сім”ї у Львові, він ніколи не виявляв жодних анти-українських упереджень. Навіть, навпаки був одним з найбільш палких речників польсько-українського поєднання. Настільки палких, що польські націоналістичні середовища розповсюджували чутку про його українське походження.

Яцек Куронь був одним із тих польських дисидентів, котрі ще в комуністичні часи намагалися налагодити контакт із українськими дисидентами-антикомуністами. Так за його посередництвом дійшло наприкінці 80-х років до неформальної зустрічі у польських горах представників польської “Солідарності”, української Гельсінської спілки та антикомуністичного руху Чехословаччини.

Потім, вже як багатолітній голова комісії з питань національних меншин Сейму, Яцек Куронь активно діяв на захист прав польських євреїв, німців, білорусів та чи ненайбільше – українців. І виконував свої функції зовсім не формально – згадує голова Об”єднання Українців Польщі Мирон Кертичак:

Мирон Кертичак: “Не лише допомагав нам шукати розв’язок, але що до позитивного мислення, до пошуку розв’язок переконував інших політиків – байдужих або далеких від питань національних меншин”.

Окрім політиків Яцек Куронь намагався переконувати в потребі польсько-українського поєднання і польське суспільство. Його одверті статті в центральних польських газетах про правдивий стан українсько-польських стосунків викликали захоплення у одних і ненависть у інших. Яцек Куронь був чи не єдиним польським політиком, котрий публічно став на захист львівських депутатів та громадян у конфлікті довкола польських військових поховань, званих “цвинтарем Орлят”.

Однак, через важку хворобу приблизно три роки тому Яцек Куронь змушений був практично зникнути з публічного життя Польщі. Його відсутність залишалася помітною весь цей час – говорить Мирон Кертичак:

Мирон Кертичак: “І ми зрозуміли, що витворюється вакуум, порожнеча, яку не годен ніхто з сущих сьогодні політиків заступити і не годен замінити Яцека Куроня з його серцем до справи проблем національних меншин”.

Офіційна Україна формально відзначила заслуги Яцека Куроня, нагородивши його кілька років тому орденом Святого Володимира. Однак, його інтелектуальна спадщина залишається пересічному українцеві практично незнаною.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG