Доступність посилання

ТОП новини

Ренат Ахметов, Віктор Пінчук, Григорій Суркіс та Юлію Тимошенко потрапили до рейтингу бізнес-еліти СНД.


Ольга Буряк

Прага, 17 червня 2004 – Президента футбольного клубу "Шахтар" Рената Ахметова визнано найвпливовішим представником української бізнес-еліти. Російське Інтернет видання "ГазетаСНГ.ру" разом із часописом "Євразія сьогодні" провели рейтингове дослідження "бізнес-еліти СНД", щоби виявити 30 найвпливовіших представників ділових кіл на пост-радянських теренах.

До вершків української бізнес-еліти, окрім Рената Ахметова потрапили Віктор Пінчук, Григорій Суркіс та Юлія Тимошенко. Та найвищий ступінь впливу на рівень розвитку української економіки поміж олігархів має Ахметов. До цього дійшли експерти, що їх опитували російські видання "ГазетаСНГ.ру" та "Євразія сьогодні".

Видання нагадують, що 2 роки тому часопис "Євро-бізнес" визнав Ахметова одним із найбагатших людей Європи. Тоді його статок оцінювали в 1 мільярд 700 мільйонів доларів. Але, як мовиться у нинішньому дослідженні, місце Ахметова у структурі української економічної еліти визначити складно: офіційно він не є керівником великої компанії, фінансові звіти якої були б доступні громадськості. Швидше, Ахметова можна назвати одним із найактивніших лобістів України й неформальним лідером Донецького клану – мовиться у висновках бізнес-рейтингу СНД.

Якщо Ахметова експерти зарахували до когорти найвпливовіших бізнесменів, то зятя президента Кучми Віктора Пінчука, українського олігарха Григорія Суркіса та колишнього віце – прем''єра України Юлію Тимошенко визнали як тих, що мають високий ступінь впливу, зокрема і на ступінь присутності російського капіталу в Україні.

Російські видання нагадують, що 2 роки тому Віктор Пінчук, як і Ренат Ахметов також потрапив до переліку найбагатших людей світу. Зліт його кар’єри експерти пов''язують із родичанням із президентом Леонідом Кучмою. У бізнес-рейтингу СНД сказано, що сьогодні цей український олігарх контролює промисловий холдінг "Інтерпайп", "Приватбанк" та телевізійні канали СТБ, ICTV, Новий канал, а також інформаційне агентство "Українські новини".

Президент концерну "Славутич" Григорій Суркіс, також оцінений, як олігарх з високим ступенем впливу, веде багато профільну бізнес-діяльність. За даними російських видань, він торгує нафтою й зерном, виробляє сталь й продукти харчування, володіє заводами лісової промисловості, а також контрольними пакетами низки Обленерго.

І нарешті, газова принцеса СНД, як її називають російські видання "Газета СНГ.ру" та "Євразія сьогодні", Юлія Тимошенко також, за рейтингом експертів, має високий ступінь впливу на пост-радянських теренах. Тимошенко– пишуть російські видання –завжди мала складні взаємини із енергетичними олігархами України, що призвело до її відставки з посади віце-прем''єра та судових перепетій. Сьогодні "газова принцеса" (цитую) віддає перевагу не енергетичним, а політичним іграм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG