Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-кувейтські переговори у Києві.


Богдана Костюк

Аудіозапис:

Київ, 17 червня 2004 року - Керівники зовнішньополітичних відомств України і Кувейту у четвер у Києві скасували заплановану прес-конференцію, пояснивши це необхідністю серйозної розмови з Президентом Леонідом Кучмою. Про підсумки ж переговорів речник МЗС Маркіян Лубківський повідомив наступне:

"Йшла про ситуацію в Іраку і про участь України у відбудовчих процесах у цій державі. І Кувейт, зі свого боку, в особі міністра закордонних справ, дав високу оцінку участі України у процесах, що відбуваються у регіоні, і висловив готовність максимально (у рамках можливостей) сприяти участі України не лише у відбудові Іраку, а і її економічної присутності загалом у регіоні. В тому числі у Кувейті."

За підсумками переговорів Україна і Кувейт підписали міжурядову угоду про повітряне сполучення та Протокол про політичні консультації між міністерствами закордонних справ України та Кувейту. Крім того, Костянтин Грищенко передав шейхові Аль-Салему Аль-Сабаху листа від українського прем’єра Віктора Януковича з пропозицією долучитися до фінансування реконструкції автомагістралі «Київ – Одеса».

Але журналістів цікавило питання, чи потече кувейтська нафта через нафтопровід “Одеса – Броди”, на яке ніхто з урядовців так і не дав чіткої відповіді. Тим часом експерт Центру Близько-Східних досліджень Ігор Семиволос у розмові з Радіо Свобода зауважив:

"Ситуація з наповненням кувейтською нафтою нафтогону “Одеса – Броди” у світлі візиту кувейтського міністра виглядає досить привабливою. Втім, треба розуміти, що більшість поставок цієї нафти відбувається танкерами, які йдуть як на ринки Америки, так і на ринки Південної Європи, де працюють заводи, які можуть найбільш ефективно переробляти легку нафту. Отже, варіант коли кувейтська нафта піде через Україну в Північну Європу, виглядає досить примарним. Переговори велися у контексті участі України у після воєнній розбудові Іраку, перспектив співпраці у цій галузі та участі українській не тільки в Іраку, але і в інших проектах на території Кувейту. Зокрема – у будівництві. Наскільки нам відомо, там є досить серйозний попит на це."

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG