Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародне агентство з атомної енергії ухвалило резолюцію cтосовно Ірану, яка гостро критикує країну за недостатню співпрацю з МАГАТЕ


Проект резолюції запропонували Великобританія, Франція і Німеччина. Згідно з документом, рівень співпраці Тегерана з міжнародними інспекторами визнаний недостатнім, і Ірану у категоричні формі запропонували виправити ситуацію.

Проект резолюції запропонували Великобританія, Франція і Німеччина. Згідно з документом, рівень співпраці Тегерана з міжнародними інспекторами визнаний недостатнім, і Ірану у категоричні формі запропонували виправити ситуацію. Водночас ухвалена резолюція не містить пропозиції розглянути ситуацію в Ірані на засіданні Ради безпеки ООН.

Президент Ірану Камаль Харазі заявив, що резолюція політично мотивована, однак зазначив, що Тегеран виконуватиме свої обов’язки перед МАГАТЕ.

Посол США в агентстві Кенет Брил позитивно оцінив резолюцію. За його словами, Вашингтон вважає, що Іран порушив свої зобов’язання з нерозповсюдження ядерної зброї і що це питання треба винести на розгляд Ради безпеки ООН.

Представник держдепартаменту США Ричард Баучер напередодні заявив: “США вважають вкрай важливим, щоб МАГАТЕ продовжувало чинити тиск на Іран, не припиняло розслідування щодо його ядерної програми, продовжувало інспекції і надалі ретельно шукали все, що стосується цієї програми”.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, коментуючи резолюцію стосовно Ірану, на брифінгу у Нью-Йорку заявив: “Я би наполегливо радив Ірану ефективно співпрацювати з МАГАТЕ і поважати свої зобов’язання перед агентством, щоб у майбутньому не було конфронтації в цьому регіоні”.
XS
SM
MD
LG