Доступність посилання

ТОП новини

Російський політик Ірина Хакамада відвідала в Києві медичний заклад для безнадійних онкохворих та спілкувалася з лідером «Нашої України» Віктором Ющенком.


Сергій Кисельов

Київ, 21 червня 2004 – «Для мене конче важливо, що милосердя та благодійність, яких так потребують усі громадяни, і в Україні, і в Росії, перетинає кордони», – сказала сьогодні в Києві російський політик Ірина Хакамада. Вона є головою російської опікунської ради міжнародного фонду так званих хоспісів. Це медичні заклади, де доглядають за безнадійними онкохворими, які потребують особливої турботи. Ірина Хакамада прибула в Україну в першу чергу для того, щоби відвідати тут перший хоспіс і взяти участь у відкритті спеціалізованої палати для хворих на рак дітей.

Але пані Хакамада – крім того, ще й представник правої опозиції, лідер оргкомітету Російської демократичної партії «Вільна Росія», – також зустрілася з лідером «Нашої України» Віктором Ющенком: «Бо традиційно ще свого часу, хоча зараз я й залишила лави правих сил, але традиційно ми здавна працюємо з опозицією в Україні, обмінюємося досвідом і вважаємо, що це обопільно важливий процес. Я, наприклад, оцінюю стан і сили опозиції в Україні як успішніші та вагоміші порівняно з тим, що відбувається в Росії».

На запитання «Радіо Свобода», що саме обговорювали російський та український опозиційні політики під час зустрічі в Києві, Ірина Хакамада відповіла: «Звичайно, ваші вибори. Звичайно, ми обговорювали, з яких позицій блок Ющенка може зблизитися з офіційною Росією, в тому числі з Кремлем; де можна знаходити компроміс, а де не можна; які перспективи на майбутніх виборах. Бо відомо, виходячи з масштабів підтримки населенням, – Ющенко як кандидат на президента нині є фаворитом. Водночас усі знають, що він перебуває в опозиції до офіційної позиції Кремля, яка не відома достеменно, але яка наразі не є проющенківською».

На кого ж ставить російська влада на президентських перегонах в Україні? І яку пораду реальному претенденту на перемогу на них дає російський політик, що сама програла і президентські, і парламентські вибори? «Виходячи з останніх подій, я маю таке враження, – а я не репрезентую офіційну владу, – що влада в Росії допоки не ставить ні на кого. Тривають пошуки, тривають переговори, інтриги. Але я знаю лише одне: Росія дуже уважно стежитиме за виборами й дуже серйозно намагатиметься на них вплинути… Тому моя головна порада Вікторові Ющенкові була такою: слід спробувати домовлятися. Тому що російський Кремль — це сила. А хочеться таки виграти. Та ні в якому разі не кланятися й не здавати позиції! Слід знаходити цивілізовані компроміси, що відображатимуть на новому рівні діалогу і інтереси України, і інтереси Росії», – вважає Ірина Хакамада, лідер оргкомітету Російської демократичної партії «Вільна Росія» та голова опікунської ради міжнародного фонду хоспісів у Російській Федерації.

До речі, у Росії діють понад 40 спеціалізованих медичних закладів, що звуться хоспіси. Там добігають останні місяці, тижні та дні життя безнадійно хворих на рак людей. У самій лише Москві працює п’ять хоспісів. В Україні допоки є лише один.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG