Доступність посилання

ТОП новини

Минулого тижня лідери Конгресу українських націоналістів, Всеукраїнського об''єднання “Свобода” і двох Організації українських націоналістів – мельниківців і бандерівців провели спільну прес-конференцію.


Тарас Марусик

Київ, 22 червня 2004 року.

Віктор Міняйло

На черзі – мовна рубрика. Минулого тижня лідери Конгресу українських націоналістів, Всеукраїнського об''єднання “Свобода” і двох Організації українських націоналістів – мельниківців і бандерівців провели спільну прес-конференцію, на які заявили, що мають намір об''єднатися і з цією метою вже створили робочу групу, яка розроблятиме ідеологічні та політичні принципи об''єднання націоналістичного руху. В оприлюдненій заяві згадано також і мовне питання.

Далі - ведучий рубрики Тарас Марусик.

Тарас Марусик

У заяві 4 організацій, зокрема, сказано: “На жаль, Україна так і не стала національною державою української нації. Орієнтація вищого керівництва держави на Росію, про що свідчить намагання втягнути нашу країну в ЄЕП, соціальне розшарування і, як наслідок – масовий виїзд українців за кордон, “наступ” на українську мову, книжку і культуру, - це свідчення неспроможності нинішньої влади забезпечити майбутнє України як суверенної, національної і демократичної держави”.

На прес-конференції голова Конгресу українських націоналістів Олексій Івченко розповів про свою і Віктора Ющенка недавню зустріч з послом Російської Федерації в Україні Віктором Черномирдіним.

Олексій Івченко

Я хочу вам сказати, що мій діалог з ним був прийнятий як найцікавіший і такий, який йому багато на що відкрив очі. Після нашої розмови він сказав такі слова: “Тепер я зрозумів, що в Україні не потрібно захищати російську мову, в Україні потрібно захищати українську мову, і більше того, (це його слова) я своїм “умнікам” (бо він російською мовою говорив) в Державній Думі Росії казав, коли вони підняли питання, що давайте захищати російськомовне населення в Україні, то він їм сказав, що треба зупинитися: “Про що ми говоримо? Якщо ми говоримо про громадян Росії, які зараз в Україні, то давайте думати, як на законодавчому рівні захищати їх. Але якщо ми говоримо про громадян України, російськомовне населення, то це не наша справа, це справа України.

І взагалі я вважаю, що в Україні єдиною державною мовою повинна бути українська”. Оце я дослівно передав слова Віктора Чорномирдіна після нашого діалогу.

Тарас Марусик

Коли журналісти поцікавилися національним складом членів усіх націоналістичних організацій, Олексій Івченко, говорячи про КУН, мовив:

Олексій Івченко

Я нашій партії є певна частина, якщо говорити у відсотковому відношенні, я б сказав, не дуже багато, але, як недивно, є росіяни за національністю у нашій партії.

Мені їх навіть деколи стримувати доводиться, вони є більш радикальними стосовно українських питань, ніж іноді деякі українці по національності, стосовно мовного питання вони вважають і займають дуже тверду позицію, що громадяни України повинні знати державну мову, посадовці всі повинні обов’язково знати і спілкуватися українською мовою.

Я кажу, вони займають найрадикальнішу позицію, ніж українці за національністю. Я, до речі, це також послу Чорномирдіну сказав.

Тарас Марусик

Говорив голова Конгресу українських націоналістів, народний депутат України Олексій Івченко на прес-конференції минулої середи.
XS
SM
MD
LG