Доступність посилання

ТОП новини

В країнах колишньої Югославiї, зокрема в Сербiї та Боснiї i Герцеговинi, знову пожвавилися дебати щодо воєнних злочинiв, скоєних упродовж минулого десятилiття.


Михайло Рамач

Белград, 23 червня 2004 – У центрi уваги - лiквiдацiя боснiйськими сербами кiлькох тисяч мешканцiв Сребреницi та масовi вбивства етнiчних албанцiв у Косовi.

Сараєвська та белградська преса цими днями оприлюднила новi подробицi.

Державна комiсiя Боснiї i Герцеговини, що досліджує злочини в Сребреницi, виявила досi невiдомi документи, якi мiстяь й iмена осiб причетних до вбивств. Про це у Сараєвi заявив Ґордон Бейон, закордонний член комiсiї. За його словами, йдеться про документи, яких немає навiть прокуратура Мiжнародного трибуналу в Гаазi. Бейон сказав, що iмен пiдозрюваних не будуть оприлюднювати до початку судових процесів.

Пiсля захоплення Сребреницi в липнi 1995 року сербськi сили, за даними Мiжнародного червоного хреста, захопили щонайменше сiм з половиною тисяч чоловіків-боснійців. Бiльшiсть з них розстрiляли. Тимчасом вдалося iдентифiкували останки лише пiвтори тисячi вбитих. Iнших вважають такими, що пропали без вісти.

Белградськi газети тим часом оприлюднили об''ємний звiт iншої комiсiї, сформованої владою боснiйських сербiв. У ньому зазначається, що комiсiя виявила понад 30-ть масових поховань жертв Сребрениці.

Бiльшiсть сербiв байдуже ставиться до злочинiв у сусiднiй країнi. Вони найчастiше кажуть, що в Боснiї i Герцеговинi йшлося про громадянську вiйну та, що постраждали як боснійці, так i серби з хорватами.

Зовсiм iнша справа щодо злочинiв у Косовi. Майже усi полiтичнi дiячi в Белградi називають албанських повстанцiв терористами. А вбивство терористiв, стверджують вони, не може бути злочином. Саме це в iнтерв’ю столичнiй радiо-станцiї Б 92 в понедiлок заявив колишнiй начальник Генштабу Збройних сил Небойша Павкович. Вiн сказав, що за жодних умов не здасться Гаазькому трибуналовi, що звинувачує його в скоєннi воєнних злочинiв.

Те саме заявив з Москви полiцейський генерал Властимир Дьордєвич. Уже кілька років він переховується від Трибуналу у Росії. Як i Павкович, вiн заявив, що постане лише перед сербським судом.

Міжнародний трибунал у справах колишньої Югославії стверджує, що Дьордєвич керував таємною операцiєю перепоховання на територiї Сербiї етнiчних албанцiв лiквiдованих у Косовi. В чотирьох масових могилах знайшли майже тисячу тiл.

Слiдство в Белградi щодо перепоховань триває вiд 2001 року. Генерали ймовiрно упевненi, що процеси в Сербiї, через неефективнiсть судiв, тривали б також кiлька рокiв. Через це вони пропонують, щоби їх судили сербськi суди. А влада Воїслава Коштуницi затягує справи. Вона анi нє розпочинає процеси в Сербії, анi не вiдповiдає на чіткі гаазькi вимоги видати підозрюваних.
XS
SM
MD
LG