Доступність посилання

ТОП новини

Польські програмістські фірми бачать перспективи в Україні.


Марія Щур

Київ, 23 червня 2004 – Польські програмістські фірми цікавляться відкриттям філій в Україні. Відразу декілька компаній оголосило нещодавно про свої наміри розпочати в Україні виробництво програмного продукту. На думку аналітиків, це пояснюється зростанням вартості цих послуг у самій Польщі після її входження до Європейського Союзу та відносною дешевизною і якістю українських програмістів. Детальніше про це у повідомленні Марії Щур.

Після того, як дорогу на український ринок проклали польські промислові компанії, до нього почали приглядатися і польські високотехнологічні фірми. Як повідомив польському Warsaw Business Journal голова краківської фірми ComArch Януш Філіп’як, ідея перенести головні підрозділи компанії на схід виникла у нього тоді, коли він усвідомив, що зарплати у Польщі ростуть надто швидко. У програмістському бізнесі зарплати складають до 60-70% витрат, а тому, український ринок, де середня зарплатня ще досі не сягає ста доларів на місяць, виглядає привабливим. Звичайно, українські програмісти заробляють більше, але ще не стільки, скільки їхні польські колеги.

Виконавчий директор Асоціації українських виробників програмного продукту Віктор Спирідонов говорить, що Польща, незважаючи на географічну близькість – далеко не єдина і вже точно не перша країна, яка усвідомила переваги українських програмістів. «Для Польщі це – нова тенденція. Вони йдуть шляхом американських, німецьких, голландських компаній. Серед найбільших замовників – Сполучні Штати, Німеччин, Британія та Росія»

Відкриття іноземних високотехнологічних компаній в Україні затримують все ті ж причини, що стоять на шляху інших інвесторів. Голова польської ComArch говорить, що його компанія вже намагалася відкрити підрозділи в Україні кілька років тому, але надто розвинута бюрократія, корупція і навіть злочинність змусили компанію забратися геть з України, навіть незважаючи на великі фінансові втрати. Тепер Януш Філіп’як вважає, що ситуація поволі змінюється. Польські фірми вже не бояться інвестувати в Україну, а от західноєвропейські конкуренти ще вагаються. Тому, на думку польського підприємця, поляки мають певні переваги на українському ринку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG