Доступність посилання

ТОП новини

Євреї в Симферополі вшанували кримських “Праведників світу”.


Володимир Притула

Симферополь, 23 червня 2004 року.

У Симферополі сьогодні вшановували “Праведників світу”. 22 кримчанина отримали це почесне звання. Ще 5 мешканців автономії стали “Праведниками України”. Таким чином Ізраїль та єврейська громада України визнали їхній вклад у порятунок євреїв у роки 2-ї Світової війни. Детальніше про це – розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

70-літній симферополець з волинським корінням Дмитро Омелянюк давно співпрацює з Міжнародним єврейським благодійним центром “Хесед Шимон”. Він сам “Праведник світу” і допомагає цьому центру розшукувати українців, які рятували євреїв у роки 2-ї Світової війни. Каже Дмитро Омелянюк: “Це – Божа воля. Це мій хрест і я стараюся нести його гідно. У 1942 році нашу родину на Волині ставили під стінку... Нацисти сказали, що ви переховуєте євреїв, знайдемо – всіх постріляємо. А їх ми ховали під їдальнею, а потім тато відвів їх у ліс, до партизанів. А потім вони нас відшукали. А тепер я розшукую українців, які у роки війни рятували євреїв. На Волині, в Криму. На Рівненщині, Львівщині, Тернопільщині, у Житомирській області. І таких відшукав понад 400 людей”, - розповів “Праведник світу” Дмитро Омелянюк.

Дипломи “Праведникам” сьогодні вручала Надзвичайний і повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Наомі Бан-Амі, яка перебуває з робочим візитом в Криму. Пані Бен-Амі: “Це найбільша честь для ізраїльського дипломата. Це та невелика подяка, що Ізраїль може віддати людям, які у ті страшні часи, коли всі боялися навіть думати про це, – рятували невинних людей, невинних євреїв. І ми їм вдячні на все життя”, - заявила посол Ізраїлю в Україні пані Наомі Бен-Амі.

Серед відзначених і присутніх - лише двоє кримчан, які безпосередньо рятували своїх єврейських друзів, сусідів і знайомих. Решта – це вже нащадки “Праведників”. Але відтепер усіх їх бере під свою опіку благодійний центр “Хесед Шимон”, який допомагатиме їм, як зараз допомагає багатьом єврейським родинам Криму.

Голова Верховної Ради автономії Борис Дейч, який був присутній на церемонії вшанування “Праведників” заявив, що український народ може розраховувати на допомогу єврейського. Борис Дейч: “Шляхетність душі і гуманізм тих, кого ми справедливо називаємо “Праведниками світу”, “Праведниками України”, виявилися сильнішими страху перед нацистською розправою. Це справді великий приклад вияву людяності в умовах, коли вибір між совістю і боягузтвом дорівнювали самому життю. Ми сьогодні ще раз переконалися, що люди поділяються не тільки на євреїв і неєвреїв. Головне у цьому житті – за всіх обставин залишатися Людиною з великої літери”, - заявив голова Верховної Ради Криму Борис Дейч.
XS
SM
MD
LG