Доступність посилання

ТОП новини

Українська фінансова розвідка стала членом міжнародної організації Еґмонт.


Марія Щур

Київ, 24 червня 2004 – Україна зробила ще один крок на шляху до покращення свого міжнародного іміджу. Українську фінансову розвідку прийняли до міжнародної організації Еґмонт, яка є неформальним об’єднанням фінансових розвідок майже ста країн світу. Розповідає Марія Щур.

На своєму 12 пленарному засіданні, що проходить у Великій Британії організація, що об’єднує фінансові розвідки різних країн світу, прийняла до своїх лав Україну. Україна була в числі дев’яти держав, що отримали членство в Еґмонтській групі, яка відтепер об’єднуватиме 94 країни. За словами голови Державного департаменту фінансового моніторингу Сергія Гуржія, прийняття України до групи Еґмонт «стало важливим кроком у процесі інтеграції України до глобальної мережі боротьби з відмиванням коштів, одержаних нелегальним шляхом, та фінансуванням тероризму».

На думку оглядачів, членство в організації піде на користь Україні. Коментує експерт Інституту Реформ з питань фінансового регулювання Тарас Юринц: «Україна отримає доступ до інформаційної бази Едмонтської групи. Членство в Едмотській групі буде свідчити про підвищення іміджу України серед розвинутих країн. І відповідно зростатиме довіра до українського банківського сектору. Це повинно позитивно позначитися на діяльності банківських структур країни та їхній співпраці з іноземними партнерами».

Міжнародну групу Еґмонт було створено 1995 року і названо за місцем проведення першого засідання – брюссельського палацу Еґмонта Аренберґа. Ця організація проводить зустрічі раз на рік для обміну інформацією та досвідом, а також для проведення навчальних програм. Фінансові розвідки, що були створені у різних країнах світу протягом останнього десятиліття, збирають та аналізують інформацію фінансових інституцій про підозрілі трансакції.

В Україні фінансову розвідку було засновано 2002 року, але країна ще протягом двох років перебувала у «чорному списку» FATF, організації, що бореться з нелегальним відмиванням грошей. Виключили її із цього списку лише у лютому нинішнього року. Тривалий час із вересня 2001 року Україна уникала співпраці з FATF, а впродовж кількох місяців проти неї діяли навіть каральні санкції. Щоправда протягом останніх кількох місяців Україна демонструє небувалу активність на шляху до приєднання до FATF. Під час нинішнього засідання організації, що відбудеться наступного тижня, Україна сподівається отримати статус спостерігача у FATF, а за рік повне членство в організації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG