Доступність посилання

ТОП новини

Сербiя готується вибирати у неділю президента.


Михайло Рамач

Белград, 25 червня 2004 – Попередні результати виборів ми повідомимо у понеділок вранці, а тимчасом нагадаємо, що на посаду керiвника республiки претендують кандидат вiд демократичного блоку Борис Тадич та ультранацiоналiст Томислав Николич.

В середу вiдбувся телевiзiйний дуель кандидатiв. Дiалог в телевiзiйнiй студії пройшов, так би мовити, в академiчнiй атмосферi й завершився без переможця: Борис Тадич й Томислав Николич уникали гострої полемiки, представляючи себе зваженими та такими, що поважають своїх полiтичних опонентiв.

Ультранацiоналiст Николич ствердив, що вiн мрiє про створення Великої Сербiї. Великою несподiванкою для виборцiв стала його обіцянка цiлковито роззброїти регіон, якщо він стане президентом. Вiн навіть готовий, щоби Сербiя першою розпустила збройнi сили та знищила свою зброю.

Демократ Борис Тадич виступив за проскорення економiчної перебудови та за поглиблення зв’язкiв iз країнами Європейського союзу. Його підтримають правляча коалiцiя прем’єра Воїслава Коштуницi та впливовий бiзнесмен Боґолюб Карич, котрий в першому турi здобув 17 вiдсоткiв голосiв. На белградському мiтингу Тадича в середу виступили численнi спртсмени, актори, популярнi спiваки, письменники, журналiсти тощо. Згiдно з опитуваннями громадської думки, за Тадича i в другому турi проголосує бiльшiсть мiського населення та нацiональнi меншини: угорцi, хорвати, словаки, боснійці, русини-українцi. За Николича – сiльське населення, безробiтнi та прихильники колишнього президента Слободана Мiлошевича.

В першому турi Николич здобув 30, Тадич 27 вiдсоткiв голосiв. На думку полiтологiв, президентом стане той, кому вдасться притягнути на свiй бiк молодь та виборцiв, що в першому турi голосували за iнших кандидатiв.

У четвер ввечерi кандидати востаннє звернулися до своїх прихильникiв. Цiкаво, що Николич це зробив у Белградi, де бiльшiсть завжди голосує за демократичнi сили, а Тадич в iндустрiйному центрi Краґуєвцi, рiдному мiстi свого опонента, де більшість підтримують ультранацiоналiстів.

Незважаючи на те, хто стане президентом, голова уряду Коштуниця наступного тижня запропонує сформувати так звану концентрацiйну владу, до якої увiйдуть представники вiд усiх парламентських партiй. Якщо його пропозицiю вiдхилять, то вiн на початок осенi призначить достроковi парламентськi вибори. Про це пишуть окремi белградськi газети, посилаючися на джерела близькi до прем’єра. Офiцiйних коментарiв таких тверджень досi не було.
XS
SM
MD
LG