Доступність посилання

ТОП новини

Парламент забракував приватизаційні процеси в Україні.


Марина Пирожук

Київ, 23 червня 2004 року.

Марина Пирожук

22 червня Верховна рада України заслухала звіт голови Фонду держмайна Михайла Чечетова про виконання державної програми приватизацїї від 2000 по 2003 рік.

Пiд час виступу у парламентi голова Фонду держмайна розповів про основнi показники роботи Фонду, зазначивши при цьому, що торiк фонд уперше виконав план надходжень до держбюджету i заклав добрi засади для виконання плану в поточному році.

Одначе Верховна Рада України не змогла затвердити цей звіт Фонду. Із зареєстрованих в парламенті чотирьох проектів постанов з цього приводу, жоден із них не набрав належної кількості голосів.

Депутати висловили своє незадоволення приватизаційними процесами, які здійснює Фонд держмайна, і звинуватили його в антидержавній діяльності.

Виступаючи з парламентської трибуни голова Фонду держмайна Михайло Чечетов зазначив, що приватизаційні процеси в країні йдуть за планом і дають чималу частку надходжень до державного бюджету.

Глава Фонду також підкреслив, що Фонд здійснює прозорі та рівні для учасників умови приватизації, що пожвавило за останні роки цей процес.

Михайло Чечетов

За результатами конкурсів укладено 28 договорів купівлі-продажу пакетів акцій ВАТ, що мають стратегічне значення для безпеки держави та підприємств-монополістів на загальну ціну продажу 1,9 мільярдів гривень.

Хочу підкреслити, що в тому році вони тільки вперше за 12 років перевиконали план надходжень до державного бюджету, але ми заклали хорошу основу на виконання плану в цьому році.

Ми в цьому році за перший квартал практично виконали план надходжень до бюджету за півріччя, а за півріччя ми виконали план надходжень по року.

Марина Пирожук

Вiдповiдаючи на запитання депутатiв про вплив майбутнiх президентських виборiв на приватизацiйний процес, глава Фонду держмайна сказав, що полiтика на роботу Фонду не тисне. Одначе народні обранці залишилися незадоволеними звітом пана Чечетова і діяльністю Фонду загалом.

Із запропонованих чотирьох законопроектів, жоден не набрав належної кількості голосів.

Подані три законопроекти опозиційними фракціями пропонували визнати роботу Фонду держмайна за звітний період незадовільною, а Михайла Чечетова рекомендувалося звільнити з посади за грубе порушення законодавства і завдання шкоди державним і суспільним інтересам у процесі приватизації держмайна.

В одному із законопроектів пропонувалося також звернутися до Генпрокуратури з рекомендацією порушити кримінальну справу та притягнути до кримінальної відповідальності пана Чечетова "за фактом перевищення службових повноважень і умисне здійснення дій, які завдали шкоди державним і суспільним інтересам".

Крім того, одним із проектів пропонувалося припинити будь-яку приватизацію до кінця 2004 року, анулювати приватизацію "Криворіжсталі" в односторонньому порядку та перевірити законність його приватизації.

Одна із авторів законопроектів, голова парламентського Комітету з приватизації Валентина Семенюк, виступаючи з парламентської трибуни, заявила, що приватизація стратегічних підприємств проводиться всупереч національним інтересам.

Вона також наголосила, що до участі у конкурсі на приватизацію не підпускають потенційних покупців, якi пропонують найвищу цiну, а переможцем визначають представника "клану", який платить низьку цiну i при цьому не бере на себе жодних зобов''язань.

Семенюк також заявляє про знецінення держоб’єктів перед продажем.

Валентина Семенюк

Оцінюючи в цілому підсумки приватизації за звітний період, слід зазначити, що Фонд виходить не з державних, а з вузьковідомчих інтересів, виконуючи їх завдання надходжень коштів до бюджету.

Висновок: здійснювана Фондом держмайна приватизація не відповідає ні меті, ні принципам цього процесу. Вся біда і Фонду, і пана Чечетова в тому, що інтерес держави і їхній особистий інтерес не зустрічаються на благородній ниві служіння українському народу.

Марина Пирожук

Не підтримали Михайла Чечетова і представники парламентської більшості. Запропонований ними проект закону також передбачав визнати роботу Фонду незадовільною.

Найбільше критикувалася діяльність ФДМ за продаж “Криворіжсталі”. Представники лівих фракцій заявили, що продаж цього підприємства свідчить про грабіжництво держави. Говорить Член фракції соціалістів Юрій Луценко.

Юрій Луценко

“Криворіжсталь” – рентабельність підприємства – 44 % , прибуток – більше мільярда, але таке підприємство не потрібно ні пану Чечетову, ні нашій державі, ні нашим пенсіонерам, ні нашим держслужбовцям.

Його треба, звичайно, продати. Кому? Знову ж таки зятю якраз у річницю народження другої внучки Каті. Його продають за мізерну суму, на 300 мільйонів доларів давали більше – їх не взяли, бо це чужі, не наші, не сімейні пропозиції, тому продали, звичайно, так, як нам треба і кому треба.

В народі про таких панів Чечетових говорять: “Нє пойман, но вор”.

Марина Пирожук

Нагадаємо, Фонд державного майна України визнав консорціум "Інвестиційно-металургійний союз" Рената Ахметова та зятя Кучми Віктора Пінчука переможцем конкурсу з продажу акцій гірничо-металургійного комбінату "Криворіжсталь”.

Щороку комбінат мав майже 500 млн. доларів чистого прибутку, який надходив до Державного бюджету України, за рахунок якого фінансувалися різні галузі промисловості та соціальні програми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG