Доступність посилання

ТОП новини

Перші грошові пожертви на зведення пам’ятника Тарасові Шевченкові в Будапешті.


Василь Плоскіна

Будапешт, 25 червня 2004 – Українська громада в Угорщині вже отримує перші грошові пожертви на зведення нового пам’ятника Тарасові Шевченкові в Будапешті. На цю справу особисто переказав значну суму 78-літній українець із Торонто Маркіян Когут, почесний президент туристичної компанії “Блюр тревел”. Він уважає себе причетним до справи угорських українців не випадково.

Маркіян Когут, українець із Торонто, дуже часто відвідує в справах Будапешт і майже щороку буває в Україні. Про Товариство українців Угорщини довідався абсолютно випадково в храмі на площі Троянд у Будапешті – в тій самій греко-католицькій церкві, яку під чужим іменем і з фальшивими документами на руках час від часу відвідував з 1946 до 1948 року український біженець Маркіян Когут.

Канадський підприємець українського походження цього разу познайомився з угорськими українцями саме в той момент, коли вони протестували проти зведення пам’ятника Тарасові Шевченкові в Будапешті й скаржилися, що пропоноване погруддя зовсім не схоже на Кобзаря. Маркіян Когут сказав, що він теж так уважає, і в кінці розмови з керівниками української громади підприємець із Торонто передав солідну грошову пожертву українському самоврядуванню на зведення іншого пам’ятника Шевченкові.

Незважаючи на те, що життєвий шлях Маркіяна Когута був багатим на різноманітні події, найбільшим досягненням у своєму житті він уважає організацію туристичної подорожі канадських українців на церемонію відкриття пам’ятника Шевченкові в Вашинґтоні 1964 року. Пан Маркіян зарезервував у готелях столиці США понад 8 тисяч місць, спорядив із Торонто 3 літаки, 4 пасажирські потяги, 78 автобусів плюс велику колону легкових авто.

У 1971 році йому випала нова велика справа: компанія Маркіяна Когута “Блюр тревел” організувала новий тур північноамериканських українців – цього разу понад півтисячі авіапасажирів вилетіли трьома літаками до Буенос-Айреса, столиці Аргентини, де було відкрито, за словами пана Маркіяна, один із найгарніших пам’ятників Тарасові Шевченкові в світі.

У професійному активі цієї людини є також організація душпастирського турне навколо світу українського патріарха Йосипа Сліпого. З ним Маркіян Когут двічі обігнув земну кулю. Фірма Когута брала участь у влаштуванні великої поїздки українських прочан на церемонію посвячення храму Св. Софії в Римі 1969 року.

Оцінюючи справу угорських українців, Маркіян Когут, зокрема, сказав: “Маєте добре керівництво, яке робить гарну справу. Мені тим більше радісно це бачити, бо після війни я не міг знайти в Будапешті жодних українців. Я відчуваю себе у складі вашої громади, адже я тут жив, щоправда, тоді були важкі і небезпечні часи. Я тішуся вашим щастям, що ви можете бути самі собою. Адже я не міг тоді бути тим, ким є з самого народження”, – сказав Маркіян Когут, український підприємець із Канади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG