Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової.


Тарас Марусик

Київ, 25 червня 2004 року.

Тарас Марусик

24 червня в Києві на прес-конференції Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова поінформувала журналістів про свою другу зустріч в слідчому ізоляторі Лук’янівської в’язниці з українськими моряками, раніше затриманими в Іраку.

Це капітан судна “Навтсар-1” Микола Мазуренко та його помічник Іван Сощенко. Її вчорашня півторагодинна розмова ними була зафіксована на відеокамеру.

Коротко нагадаю історію. Судно “Навстар-1” з українським екіпажем на борту, яке вивозило з Іраку дизельне паливо, було перехоплено в серпні 2003 року в Перській затоці британським військовим кораблем “Сазерленд”. Микола Мазуренко та Іван Сощенко були звинувачені за спробу контрабандного вивезення трьох з половиною тисяч тонн палива і заарештовані.

В жовтні минулого року іракський суд засудив обох українців до 7 років позбавлення волі i штрафу в розмірі 1 мільйон 200 тисяч американських доларів на кожного.

Під час суду вони себе винними в контрабанді дизельного палива не визнали i заявили, що виконували доручення судновласника з Об’єднаних Арабських Еміратів – компанії “Навстар”.

Iншi 19 членів екіпажу судна повернулися в Україну. Мазуренка і Сощенка утримували в іракській в’язниці “Абу-Ґрейб”, а нещодавно їх повернули в Україну для відбування покарання.

Микола Мазуренко та Іван Сощенко, через Ніну Карпачову, заявили, що адмiнiстрацiя іракської в’язниці застосовувала до них тортури: щоденне напускання в камеру задушливого газу, позбавлення сну, роздягання догола, надягання мiшкiв на голову без прорізів при етапуванні до суду в Багдаді за 30 кілометрів.

Ось що моряки сказали Ніні Карпачовій на завершення їхньої розмови.

Ніна Карпачова

“Ніно Іванівно, все що ми сказали Вам сьогодні, все, що ми написали Вам в листах, які ми сьогодні вночі виклали на Ваше ім’я, заклеїли в конверт”, ось такий (зараз я Вам його продемонструю цей конверт), пастою зубною скріпили, бо немає ні конвертів, ні клею, і фактично передали мені безпосередньо в руки цей один з конвертів.

“Це все правда, яку ми Вам написали і сказали. Ми готові свідчити під кожним словом, яке ми Вам написали і сказали публічно, якщо буде можливість, на прес-конференції”.

Тарас Марусик

За словами Ніни Карпачової, у в’язниці “Абу-Ґрейб” принижували їхню людську гідність.

Ніна Карпачова

“Їжу кидали, як собакам, на підлогу”. До речі, це мабуть один з позитивів, як сказали мені моряки, їжа була непогана. Там був рис, якісь овочі їм давали. “Ми зшкрябували її, як собаки, змушені були так робити, щоб вижити”.

Тарас Марусик

Моряки перебувають у медичній частині Лук''янiвського СIЗО. За словами Карпачової, стан їхнього здоров''я “дуже i дуже важкий”. У капітана судна “Навтсар-1” Мазуренка, якому 67 років, цукровий діабет, i його стан після перебування в Іраку серйозно погіршився: він погано бачить i чує.

Після повідомлення омбудсмена Ніни Карпачової про тортури керівник прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський заявив, що в мiнiстерствi ці заяви розцінюють як такі, що заважають завершенню справи моряків.

Ось як на прохання радіо “Свобода” прокоментувала це Ніна Карпачова.

Ніна Карпачова

МЗС України займається політикою, великою політикою, двосторонніми стосунками між країнами, зокрема, між Україною і США, Україною і Іраком, а омбудсмен не займається великою політикою, омбудсмен займається долею і захистом прав людей. Це нас суттєво відрізняє у наших позиціях.

Тарас Марусик

Це була Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова на вчорашній прес-конференції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG