Доступність посилання

ТОП новини

У підготовці іракських правоохоронців візьме участь й Угорщина, але не на своїй території.


Василь Плоскіна

Угорщина, 30 червня 2004 – Перехідний уряд Іраку бажає готувати національні кадри поліції та фахівців спецслужб за допомогою НАТО. У цій справі їм готові підсобити угорці. Але спочатку Будапешт хоче узгодити деякі недругорядні питання з керівництвом НАТО.

Цими днями угорський прем’єр Петер Меддьєші заявив на саміті НАТО у Стамбулі, що Угорщина залюбки надасть допомогу Іраку у даній сфері. Проте він виключив можливість навчання іракських курсантів на угорській території. Прем’єр сказав, що при потребі такі курси можна організувати, наприклад, в Йорданії, де вже знаходиться група угорських інструкторів. За його словами, угорський уряд може збільшити кількість цих людей.

Як відомо, перед початком бойових дій в Іраку в Угорщині вже навчалися іракські слухачі з числа опозиційних диктаторському режиму сил. На військовій базі в м. Тасарі під керівництвом американських викладачів іракці здобули підготовку, необхідну в роботі перекладачів, правоохороців та адміністративних управлінців. Однак проти перебування іракців протестувало угорське населення, яке побоювалось провокацій або ж можливих терористичних актів з боку спецслужб Саддама Хусейна.

Тому у вівторок 29 червня міністр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач заявив у Стамбулі на саміті НАТО, що його країна підтримує ідею організації курсів десь в сусідній з Іраком країні. Однак перед тим, як у цьому візьме участь Угорщина, НАТО має вивчити реальні потреби й можливості іракського уряду в силових кадрах, уточнив угорський міністр. Він продовжив, цитую: “ На прохання іракського уряду НАТО сприятиме вишколу кадрів для сил національної безпеки Іраку. Після цього буде прийнято рішення - де, скільки людей потрібно навчати, в який спосіб і в якій країні – в сусідніх державах, чи країнах-членах НАТО…” Кінець цитати. За словами Ласла Ковача, роль Угорщини у цій справі визначиться після того, як НАТО погодить з перехідним урядом Іраку усі принципові питання. Доти ж нема сенсу говорити про місце і про дату підготовки, сказав він.

Ласло Ковач наразі виключив можливість навчання іракців в Будапештській поліцейській академії, створеній в Угорщині у 1996 році і яка функціонує подібно до підготовчого центру Федерального Бюро Розслідувань США. Про це, зокрема, повідомляло американське агенство Ассошіейтед Прес (АР), посилаючись на інтерв’ю Ковача одній з угорських радіостанцій. Угорський міністр назвав це непорозумінням. Адже на саміті НАТО у Стамбулі йшлося тільки про те, які можливості кожної країни можна взяти до уваги при розгляді згаданого питання, відповів Ласло Ковач на запитання угорського агенства МТІ.
XS
SM
MD
LG