Доступність посилання

ТОП новини

У Києві обмірковують майбутнє ЄЕП.


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Київ, 29 червня 2004 - Наповнити реальним змістом угоду про створення Єдиного економічного простору між Україною, Росією, Білоруссю і Казахстаном найближчим часом неможливо. Так уважає колишній перший віце-прем''єр, а нині голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва, член фракції "Наша Україна" Юрій Єхануров. З такою заявою він виступив у вівторок Києві на науково-практичній конференції, присвяченій питанням стратегічного співробітництва в межах ЄЕП.

Як зауважив у кулуарах один із учасників конференції, схоже, в єдиному просторі хочуть започаткувати і єдину мову. Причому – виключно російську. А його колега пожартував, що казахи, українці та білоруси вже можуть і не перекладати з російської назву новоутвореної інституції – адже ж не перекладаємо ми, скажімо, назву американської газети "Нью-Йорк Таймс" як "Часи Нового Йорку". Обидва співрозмовники натякали на те, що і чотирикутник з написом "Єдиний економічний простір", що висів на сцені, і таблички на столі президії з іменами почесних гостей, і матеріали конференції, і її робоча мова були лише російськими.

Доповідачі говорили здебільшого про те, що Єдиний економічний простір дозволить країнам-учасницям розвивати свою економіку. Так, на думку заступника міністра економіки та європейської інтеграції України Андрія Березного, "основною метою формування Єдиного економічного простору, є створення умов для стабільного й ефективного розвитку економік держав-учасниць та підвищення рівня життя населення".

Його колега, заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Російської Федерації Дмитро Сухопаров запевнив що українцям не слід боятися наднаціональних структур, які можуть виникнути в межах Єдиного економічного простору. І додав: "Коли запитують, кому це вигідно – це Росії вигідно, Україні вигідно, це Казахстану вигідно, Білорусі вигідно. Це вигідно всім. А насамперед ми повинні думати про наших з вами людей, що мешкають на теренах наших країн. Бо те, що ми зараз робимо, – це нові робочі місця, заробітна платня, що зросте в кожного, це додаткові надходження до бюджету, це вирішення соціальних проблем, це зміцнення нормальних людських стосунків."

Серед цих та інших хвалебних відгуків в різнобій прозвучав виступ колишнього першого віце-прем''єра, а нині голови парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва, члена фракції "Наша Україна" Юрія Єханурова. Він запропонував обговорити таке: "Насамперед що робиться: протиставляється Єдиний економічний простір і політика європейської інтеграції. Є проблема. Проблема та, що ми упродовж багатьох років говорили про те, що інтегруватимемося на Захід. У результаті зараз ми маємо залізну завісу, і зараз ми говоримо про Єдиний економічний простір. Реальних кроків щодо створення цього ж таки Єдиного економічного простору окрім потрясінь повітря нема. Президенти свою справу зробили. А ось уряди все ніяк не можуть здійснити реальні кроки. Тут виступатиме перший віце-прем''єр Микола Азаров. Спитайте його: чи він домовився з колегами з Росії, з Казахстану, з Білорусії які саме питання будуть розглядатися першочергово? Наскільки я розумію, набір цих питань в кожної країни є свій. А це означає, що допоки ситуація заплутана, і реальних рішень нині не видно".

Юрій Єхануров спрогнозував, що Росія ніколи не захоче – навіть в ім''я інтеграції з українськими братами в межах ЄЕП – втрачати щороку по мільярду доларів на експорті нафти та газу в Україну без митних вилучень та обмежень через зону вільної торгівлі. Окрім того, народний депутат висловив припущення, що ЄЕП може пригальмувати вступ України до Світової організації торгівлі: "Нас дуже збентежила заява білоруського представника, про необхідність синхронізації вступу до цієї міжнародної організації. Якщо, скажімо, з Російською Федерацією ми можемо розмовляти реально, хоча й вважаємо, що вони дещо просунулися вперед. Але стосовно Білорусі є проблеми, і давайте про це реально говорити".

Юрій Єхануров також запропонував замінити в термінології документів про створення Єдиного економічного простору слово "інтеграція" на якийсь його більш благозвучний синонім. Він пояснив, що українці з певним острахом ставляться до цього слова.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG