Доступність посилання

ТОП новини

Обраний президент Литви Валдас Адамкус готовий співпрацювати і з популістами, якщо вони переможуть на демократичних парламентських виборах.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 1 липня 2004 – 77-річний Валдас Адамкус, який минулої неділі переміг на виборах, знов стане президентом Литви після перерви на півтора року, коли президентом був Роландас Паксас. Адамкус формує нову команду і готується до інавґурації, яка відбудеться 12 липня, та до своїх майбутніх президентських завдань.

Обраний президент учора вперше після недільних виборів зустрівся з нинішнім тимчасовим президентом Артурасом Паулаускасом, коли той повернувся з саміту НАТО в Стамбулі. За словами Адамкуса, він із Паулаускасом обміркував, що можна чекати від парламентських виборів, які відбудуться за кілька місяців.

За даними соціологічних опитувань, великий шанс на перемогу має популістична Партія праці, яку в жовтні минулого року створив парламентар-мільйонер Віктор Успаскіх. 44-літній Успаскіх зробив капітал на торгівлі російським газом, є керівником концерну приватного будівництва, транспорту і харчової промисловості “Vikonda”.

У разі перемоги восени Партії праці Віктор Успаскіх може кандидувати на крісло прем’єр-міністра Литви. Обраний президент Адамкус готовий співпрацювати з лідером Партії праці, якщо буде потрібно. Адамкус сказав у середу з цього приводу: “Чи я маю вибір? Це є вибір народу. Ми, як демократична спільнота, маємо це прийняти та дивитися, як можна все перетворити на робоче, творче і корисне для держави ставлення”. Водночас Адамкус не виключив можливості, що після виборів Сейму буде створено уряд меншості.

Нагадаю, що в другому турі президентських виборів минулої неділі взяли участь 52 з половиною відсотків громадян, або близько 1 мільйона 400 тисяч. Із-посеред них неповні 52 відсотки проголосували за формально безпартійного кандидата Валдаса Адамкуса. Його суперниця Казіміра Прунскене, лідер Селянської партії, тепер готується до парламентських виборів й не виключає також можливості, що претендуватиме на посаду глави уряду.
XS
SM
MD
LG