Доступність посилання

ТОП новини

Угорська опозиція здобула більше мандатів у Європарламент.


Василь Плоскіна

Угорщина, 15 червня 2004 – Угорська урядова опозиція святкує перемогу на виборах до Європарламенту. Консервативна партії молодих демократів здобула найбільше голосів. Праві розцінюють свій успіх як серйозну пробу сил перед парламентськими виборами в Угорщині у 2006 році.

Угорщину в Страсбурзі, де знаходиться Європарламент, представлятимуть 24 депутати. 12 місць матиме Консервативна партія молодих демократів, 9 здобули соціалісти і 2 місця отримали їхні союзники – ліберали. Від решти партій Угорщини як лівого, так і правого політичного спектру, було обрано всього одного представника. Ним став депутат-консерватор від Угорського демократичного форуму. Таким чином права угорська опозиція матиме чисельну перевагу над урядовою ліво-ліберальною коаліцією в Європарламенті у 2 голоси. На думку аналітиків, цього достатньо для того, аби створювати певні труднощі в роботі рожево-синіх у такій міжпарламентській структурі, як Європейська асамблея у Стразбурзі. Вдома ж для них ситуація є іншою. Як відомо, більшість в Угорському парламенті становлять фракції соціалістів та вільних демократів, що лобіюють інтереси уряду.

Найближчим часом пересічним угорським виборцям доведеться звикати до нових умов парламентського життя в країні і поза її межами. Ніхто з них достеменно не знає, як це виглядатиме на практиці і які переваги угорські громадяни матимуть при цьому. Адже Європарламент – це не зовсім те саме, до чого вони вже звикли в Угорщині. У Стразбурзі 24 угорські депутати можуть легко загубитися серед більш ніж 700 інших своїх колег з різних країн розширеного Євросоюзу. Скоріше за все угорські парламентарі розіб’ються на групи, щоб блокуватись з іншими фракціями Європарламенту за партійними інтересами. Досі “погоду” в цій структурі створювали консерватори. Як буде далі, стане зрозуміло вже найближчим часом після підрахунку загальних голосів на євровиборах у цілому. Європарламент в основному ухвалює рішення, прийняті на самітах ради прем’єр-міністрів країн членів ЄС. Але останнім часом коло правових питань парламентської асамблеї дещо розширилось. Звісно, простих людей менше всього обходять ці особливості. Вони вже хочуть знати, коли Угорщина досягне рівня життя розвинених західноєвропейських країн. Відповідальні угорські політики не обіцяють їм миттєвого покращення. А популісти рвуться всіма силами наблизити ці перспективи. Але поки що на словах.
XS
SM
MD
LG