Доступність посилання

ТОП новини

Сидяча демонстрація перед китайським посольством у Будапешті.


Василь Плоскіна

Угорщина, 23 червня 2004 – Послідовники забороненої в Китаї релігійної громади Фалун Ґонґ протестували перед посольством КНР у Будапешті. Це переважно китайські дисиденти, які емігрували на Захід.

Кілька десятків вихідців із китайської місцевості Фалункунґ а також їхні друзі влаштували днями сидячу демонстрацію перед посольством КНР у Будапешті. Деякий час вони мовчки медитували, але згодом розповіли журналістам, чому намагаються привернути увагу пішоходів таким дивним способом. Ці люди називають себе буддистами, хоча на їхній батьківщині комуністична влада нарекла їх сектою. Вони стверджують, що кілька років тому цю громаду розігнали китайські правоохоронці а багатьох прихильників духовного вчення Фалун Ґонґ просто вбили. Про це мало хто знає на Заході, як і про основні засади їхнього вчення, кажуть демонстранти. Але як свідомі поборники демократії і носії древньої східної релігії буддизму вони збираються боротися проти несправедливості як не в себе вдома, у Китаї, то хоча б за кордоном.

Китайські дипломати у Будапешті поки що ніяк не відреагували на акцію своїх співвітчизників-дисидентів. Натомість за ними спостерігають столичні поліцейські. Справа в тому, що демонстранти не планують відбутися всього однією акцією протесту. Вони кажуть, що залишаться в Угорщині ще на кілька днів, щоб продовжити свої виступи перед посольством КНР.

Будапештські правоохоронці наразі не втручаються у перебіг акції дисидентів з Китаю. Представник столичного управління поліції заявила, що демонстранти поводяться мирно, не виявляють агресії.

Тим часом сидяча демонстрація китайських “в’язнів сумління” продовжує викликати інтерес у пішоходів. Зараз, після приєднання Угорщини до ЄС, на вулицях Будапешта з’явилося багато іноземних туристів із Західної Європи. Деякі з них безпосередньо цікавляться у демонстрантів, чому вони протестують, чи не треба їм якоїсь допомоги, наприклад, пропонують їжу, напої. Власне кажучи, пікетники на це й розраховують. Адже чим більше людей на Заході довідається про їхні проблеми, тим успішніше вони діятимуть. До речі, в Угорщині знаходиться майже 10-тисячна китайська громада. Це переважно торговці дешевим китайським одягом та іншими товарами. Вони мають свою газету, ресторани, готелі. Втім, крім бізнесу, вони цікавляться і політикою. Не виключено, що деякі з угорських китайців можуть з’явитися на вул. Байза, де зараз відбувається демонстрація, щоб підтримати своїх земляків.
XS
SM
MD
LG