Доступність посилання

ТОП новини

Уродженець Ніґерії очолить одну з католицьких парафій в Угорщині.


Василь Плоскіна

Угорщина, 1 липня 2004 – Днями священицький сан отримав випускник одного з теологічних вузів Угорщини. Батьківщиною отця Авґустина є Ніґерія, держава в Західній Африці. Молодий католицький священик пристойно спілкується мовою Петефі й Кошута і має бажання служити в лоні католицької церкви Угорщини.

Прізвище першого ніґерійця, який буде проповідувати Слово Боже угорській пастві, доволі важке для вимови. Тому близькі та друзі називають його просто вітцем Авґустином, або Аґоштоном на угорський манер. Він приїхав до Угорщини у 2000 році вчитися теології і за 4 роки успішно здобув диплом богослова. Сам цей факт угорські вчителі африканця розцінюють як велику подію. Панотець Аґоштон успішно подужав угорську мову і склав випускні іспити з теологічних дисциплін не гірше від угорців.

Церемонія висвячення ніґерійця на священика в одному з відомих католицьких соборів Угорщини була навіть показана по телебаченню. В інтерв’ю молодий отець сказав, що всі повороти в своїй долі він розцінює як прояв Божої Волі. Тому він не вагався перед тим, як мав їхати на навчання до Угорщини, і радо служитиме вже в іпостасі духовного отця і наставника в одній із католицьких парафій на периферії Угорщини.

Наразі ще не відомо, куди єпископат спрямує служити цього священика. Також нічого не знати наперед, як поставиться до такого рішення своїх католицьких зверхників парафіяльна громада. Тим не менше викладачі отця Аґоштона дуже задоволені ним і на запитання журналістів про походження їхнього учня відповідають цитатою Святого Письма, де сказано, що для церкви немає значення, хто ти – юдей, еллін чи римлянин.

На церемонію рукоположення в сан священика до ніґерійця приїхала з Африки його чисельна родина. У Ніґерії близько половини віруючих – мусульмани і тільки третина сповідує християнство. Любителі світської екзотики в Угорщині дещо розчаровані, що молодий священик та його родина суворо дотримуються всіх християнських приписів і не демонструють на публіці шаманських танців і не вигукують заклинань. Водночас католицькі прелати в Угорщині радіють із того, що лави служителів церкви поповнюються представниками таких націй світу, про які раніше в Угорщині навіть не здогадувалися.
XS
SM
MD
LG