Доступність посилання

ТОП новини

НАТО не поспішає запрошувати до себе Україну. А вона й сама не піде, відповідає Кучма.


Сергій Драчук

Прага, 28 червня 2004 – На засіданні Комісії «Україна – НАТО» на рівні голів держав і урядів у Стамбулі президент Леонід Кучма почув чіткий заклик, що для успіху своєї євроатлантичної інтеґрації Україна має далі здійснювати реформи, і то не тільки військові, а й у першу чергу демократичні, й забезпечити вільні й чесні президентські вибори.

Приблизно годинне засідання Комісії «Україна – НАТО» закінчилося так, як і передбачали напередодні оглядачі. Не бракувало ні похвали, ні критики, і так і не пролунало, коли з Україною могли б почати переговори про вступ. Не отримавши, як і очікували, «Плану дій для членства в НАТО», Кучма в відповідь повторив, що Україна ще не готова вступати до Північноатлантичного союзу.

На підсумковій прес-конференції генеральний секретар Північноатлантичного союзу Яап де Гооп Схеффер зазначив: «Члени НАТО високо оцінили дуже суттєвий внесок України в миротворчі зусилля, і під проводом НАТО, і в інші. Ми вітаємо, наприклад, участь України в силах КейФОР (у Косові). Ми допомагаємо їй у цій операції. Ми також обговорили пропозицію України підтримати військово-морську операцію НАТО в Середземному морі проти тероризму». Йшлося також, серед іншого, про плани використовувати для потреб союзу українську стратегічну військово-транспортну авіяцію. «Партнерство між НАТО й Україною міцне, і воно далі зміцнюється, як ми й передбачали, коли підписували План дій Україна – НАТО в Празі (2002 року). Члени НАТО сьогодні знову привітали бажання України досягти повної інтеґрації в євроатлантичні структури», – зазначив де Гооп Схеффер.

Та до цієї інтеґрації ще не близько, наголосив генеральний секретар Північноатлантичного союзу: «Але ми також уважаємо, – і члени НАТО надзвичайно чітко дали це знати президентові Кучмі, – що успіх на шляху (інтеґрації України в євроатлантичні структури) вимагатиме чогось більшого, ніж просто надання військ та оборонної реформи. Він також вимагатиме неухильної відданості тим найвищим цінностям, що на них ґрунтується альянс».

Ось про які цінності йдеться для України в першу чергу: «(Члени НАТО) звернули особливу увагу на відповідальність українського керівництва в посиленні демократії, верховенства права, свободи слова й засобів інформації, в приділенні особливої уваги потребі вільних і чесних президентських виборів», – сказав генеральний секретар Північноатлантичного союзу Яап де Гооп Схеффер.

Президент України Леонід Кучма погодився з такою позицією: «Той реальний розвиток, і країни, – України, я маю на увазі, – і економіки нашої країни, і громадянського суспільства, і виконання критеріїв, які необхідно виконати щодо вступу до НАТО, не дозволяє ні Україні, ні НАТО говорити про реальні дати вступу України до НАТО» – сказав президент України Леонід Кучма на прес-конференції після закінчення зустрічі Комісії «Україна – НАТО».

На саме засідання журналістів не запрошували. Але дещо з-поза лаштунків розповів один із його учасників, прем’єр-міністр Словаччини Мікулаш Дзурінда, якого цитує словацьке агентство ТАСР. Більшість учасників засідання, серед них і президент США Джордж Буш, за словами Дзурінди, наголошувала саме на питанні майбутніх виборів. Представники НАТО дійшли спільної думки: незалежно від того, хто їх виграє, новий президент мусить мати леґітимний мандат для того, щоб Україна могла йти далі шляхом євроатлантичної інтеґрації. Що ж стосується дальшого поглиблення демократії, свободи засобів інформації й розбудови «третього сектора», яких від України очікує міжнародна спільнота, то Словаччина висловила бажання передати Києву свій досвід у таких реформах.

«Україні не допоможе, коли ми замовчуватимемо проблеми. Друзі кажуть одне одному правду, і коли вона не цілком приємна», – додав прем’єр-міністр Словаччини Мікулаш Дзурінда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG