Доступність посилання

ТОП новини

Олена Зварич відповідатиме за слова Шолоха?


Марина Пирожук

Київ, 30 червня 2004 року.

Марина Пирожук

Заступник редактора газети "Україна молода" Олена Зварич також відповідатиме перед судом як співвідповідач за позовом редактора газети "Антена" Валерія Воротніка та колишньої співробітниці Інституту масової інформації Марії Самбур.

Рішення притягнути авторку інтерв’ю з Сергієм Шолохом до відповідальності виніс сьогодні Шевченківський суд міста Києва. Олена Зварич вважає справу проти газети політичним замовленням.

Нагадаємо, що приводом для судового позову проти газети “Україна молода” стало інтерв’ю Олени Зварич з директором радіо "Континент" Сергієм Шолохом, де він заявив що Марія Самбур та Валерій Воротнік пропонували йому співпрацю з СДПУ(О) і нові інтерпретації на "Континенті", а потім і в інших ЗМІ листів Ігора Гончарова у справі вбитого журналіста Георгія Гонгадзе.

"Україну молоду" звинувачено в тому, що, надрукувавши це інтерв''ю, газета посягнула на честь і гідність Самбур та Воротніка. Позивачі вимагають відшкодування по 10 тисяч гривень кожному, публікації спростування та у процесі досудової підготовки арешту на майно і грошові вклади, які належать відповідачу і знаходяться в нього або в інших осіб.

Тепер за “Україну молоду” відповідатимуть троє осіб: видавець газети, Сергій Шолох і авторка інтерв’ю Олена Зварич . Остання вважає недоречним притягнення її до відповідальності, позаяк у позовній заяві немає жодного зауваження до її запитань пану Шолоху.

Олена Зварич

Тепер і я є співвідповідачкою у цій справі, хоча мені і досі незрозуміло, як саме я можу зарадити справі, адже в цьому інтерв’ю є тільки мої запитання, до них у позовній заяві немає жодних претензій.

Тим не менше, якимось чином мене також вважають співвідповідачем разом із Сергієм Шолохом та газетою “Україна молода”.

Мені здається, що це унікальний такий варіант, коли інтерв’ю як жанр стає предметом судового позову.

Марина Пирожук

Олена Зварич вважає, що позов проти "України молодої" є політичним замовленням. Позивачка Марія Самбур не коментує такі пояснення. Свої претензії до газети вона формулює таким чином:

Марія Самбур

Недостовірна інформація, яка розповсюджена в цій газеті. Вона є не тільки образливою, взагалі журналіст не може викладати неперевіреної інформації – це перше.

Друге - журналіст не може робити інформацію тільки з однієї точки зору. Приміром, якщо пишуть про мене, то моя думка теж має бути викладена на шпальтах газети.

Марина Пирожук

Це була Марія Самбур. Нагадаємо, що майже аналогічний позов Самбур та Воротнік подали й проти Інтернет-видання "Українська правда". Журналісти цього видання бачать за цим також політичний підтекст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG