Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль очищатимуть ізраїльтяни за гроші ЄС.


Вольф Москович

Аудіозапис:

Єрусалим, 30 червня 2004 року - Світова спільнота дає гроші на Чорнобиль і збирається застосовувати там новітні технології. Довкілля Чорнобильської зони від радіації буде очищати міжнародна фірма, біля половини акцій якої належить ізраїльським інвесторам. Фінансує проект Європейський Союз. Ця угода викликала значний резонанс в Ізраїлі.

Не часто питання, що стосуються України, викликає такий рівень зацікавленості, як остання угода, підписана урядом України й фірмою “EER” (“Environmental energy resources”) про екологічне очищення зони Чорнобиля. Справа в тому, що більшість країн, які використовують ядерні реактори, стикаються з проблемою радіаційного знечищення навколишнього середовища. Це ж стосується й Ізраїлю.

Днями ізраїльські власті почали у масовому порядку роздавати населенню міст, розташованих у зоні ядерного реактора у Дімоні спеціальний медичний препарат “Люгол” для виведення радіоактивних речовин з організму людини. Причому, зробили це без жодних пояснень. Існує припущення, що цей ізраїльський реактор спричиняє підвищений радіаційний фон.

На відміну від усіх відомих технологій, нова технологія фірми “EER”, що буде застосована у зоні Чорнобилю, основана на принципі плазменного газифікаційного сплавлення, коли радіоактивний матеріал плавиться при температурі 7000 градусів Цельсія. У результаті обробки, від цього матеріалу залишається усього 1% його об’єму, що у 100 разів знижує кошт його зберігання. А його радіоактивність зменшується до кількох відсотків, що дозволяє зберігати його не глибоко під землею, а на поверхні землі. Газ, що виробляється у процесі плавлення, застосовується у газових генераторах, даючи електроенергію.

Ця новаторська технологія створена фірмою “EER” у співпраці з Інститутом Курчатова у Москві. Кошт перероблення забруднених радіацією матеріалів знижується у 4 рази у порівнянні з технологіями, що застосовувались дотепер.

Фірма “EER” збудує завод за своєю технологією в Україні і буде використовувати його 25 років. Втім вона безкоштовно передасть його у власність України. Проект повністю фінансується як допомога Україні за спеціальною програмою Євросоюзу “BOT” (“Build, operate, transfer”) –тобто, “Спорудження, виробництво, передача” у сумі 35 млн. доларів на рік.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG