Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Автор статті в “Індепендент” Аскольд Крушельницький в інтерв’ю Радіо Свобода: “Мені прикро, що українська держава так себе показує на світовій сцені, як якась Африка”.</red>


Людмила Ваннек

Прага, 1 липня 2004 року.

Людмила Ваннек

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом розголошення даних досудового слідства у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Про це повідомили українські ЗМІ, посилаючись на прес-службу Генпрокуратури, яка не подає інших деталей.

19 червня британська газета «Індепендент» надрукувала нові матеріали у справі розслідування вбивства журналіста. Видання повідомило, що отримало інформацію від українських правоохоронців, які ведуть слідство, і побоюється, що чільні посадовці знищать докази.

Тоді Генпрокуратура заявила, що публікація негативно вплинула на розслідування і створила реальну загрозу людям, причетним до розслідування справи.

Слідчо-оперативна група категорично спростувала причетність кого-небудь зі своїх працівників до витоку інформації.

Радіо Свобода зв’язалось телефонічно з автором статті в "Індепендент" Аскольдом Крушельницьким і виявилось, що йому нічого не відомо про порушення кримінальної справи.

Аскольд Крушельницький

Я знаю, що в п’ятницю представник президента пан Василь Базів мене порівняв з некрофілом і вже минулого тижня говорилося про кримінальну справу - хто зробив витік тих документів. Нехай вони роблять кримінальні справи, я думаю, що вони повинні були кілька років тому зробити кримінальну справу про тих людей, котрі вбили пана Георгія Гонгадзе.

По-друге: добре, що вони роблять кримінальну справу і призналися, що хтось замордував свідка Гончарова минулого року першого серпня в тюрмі СІЗО, де керувало МВС.

По-третє: що сталося з паном "К"? минулого тижня говорили, що хтось зізнався у вбивстві пана Гонгадзе і назвали якусь особу - пана "К", про якого багато більше не говорили.

Але знову - це вже третій раз, що вони якусь дурницю придумують . Моє питання: чи пан "К" є споріднений циклоп, який 2 роки назад ніби вбив пана Гонгдазе? Я гадаю, замість того, щоб робити дурниці, вони повинні почати чесно працювати."

Людмила Ваннек

Отже про порушення кримінальної справи вам практично досі нічого не було відомо?

Аскольд Крушельницький

Я знав, що минулого тижня вже говорилося про якусь кримінальну справу. Мене очевидно не попереджали. Я багато разів був в Україні, в Києві, я думаю, що зі сторони уряду багато людей мають моє число телефону, я маю акредитацію міністерства Закордонних справ України, вони мають всі мої координати. Ніхто з боку уряду не пробував зі мною сконтактуватися.

Пан Литвин, між іншим, говорив, що ще 3 місяці тому знав, що ті статті з’являться. Хоч я про це не знав 3 тижні тому, але...

Людмила Ваннек

Чи комусь з офіційних осіб в Україні відомі імена тих людей, які надали вам інформацію, адже кримінальна справа, як це виглядає, порушена саме проти тих людей.

Аскольд Крушельницький

Я так само розумію, що криміналь справа є проти тих людей, котрі передали документи. І вони (офіційні особи – ред Л.В.) їхні імена і прізвища не знають. І від мене не будуть знати.

Але минулого тижня також пан Базів говорив, що не будуть судити "Індепендент". Я не знаю, на яких підставах могли б судити, бо вони вже призналися, що документи правдиві, те, що я писав - правдиве. Їм це незручно, вони тепер пробують якось викрутитися з того, але мені прикро, що українська держава так себе показує на світовій сцені, як якась Африка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG