Доступність посилання

ТОП новини

Плакати УНСО у Перемишлі – провокація чи агітація?


Володимир Павлів

Аудіозапис:

Варшава, 1 липня 2004 - У польському місті Перемишль в середу стався інцидент, котрий знову поставив під загрозу польсько-українські стосунки. Польське Агентство Преси повідомило, що в центрі Перемишля хтось порозклеював листівки із закликом відвідати інтернет-сторінку радикальної організації Українська Національна Самооборона. Загадковості цій справі додає ще й факт, що практично ніхто з місцевих активістів українських організацій не бачив цих листівок на власні очі.

У повідомленні Польського Агентства Преси (скорочено – ПАП) йшлося про те, що невідомі зловмисники порозклеювали на стовпах і дорожніх знаках неподалік будівлі Об’єднання українців Польщі листівки, що закликають ознайомитися із інтернет-сторінкою – цитую – “ультра-націоналістичної української організації УНА-УНСО”. Цю інформацію ПАП подавав із посиланням на перемиського діяча польської національно-католицької партії Ліга Польських Родин Анджея Запаловського, котрий висловив думку, що цим випадком повинні зацікавитися польські спец-служби. “Ми ще не знаємо, чи розвішування реклами цієї організації – це рекрутування нових членів, чи пропагування фашистської ідеології, котра у Польщі є забороненою.” – заявив Анджей Запаловський.

Активісти українських організацій у Перемишлі дізналися про цей інцидент із ПАПу. У четвер перемиський кореспондент газети польських українців “Наше слово” Богдан Гук намагався відшукати хоч якийсь слід зловісних листівок, але як сам визнає – безрезультатно:

Говорить Богдан Гук: “Не знаю, де це ділося...І поки я цього не бачив, не можу висловлювати свою думку щодо цього”.

Як вважають прихильники польсько-українського поєднання у цьому прикордонному місті, ні Ліга Польських Родин, ні УНА-УНСО не є тими організаціями, яким можна повірити на слово. Однак, представники Ліги Польських Родин заявляють, що вони збираються повідомити про цей випадок прокуратуру.

Організація УНА-УНСО стала знаною полякам, коли у 1998 році її члени у Львові знищили таблиці на польському військовому цвинтарі. Два роки тому будинки у центрі Перемишля хтось розписав вимогами звільнити з українського арешту лідера УНСО Андрія Шкіля. З іншого ж боку, на тих же стінах упродовж років з’являються й інші написи чи малюнки, наприклад, тризуби повішені на шибеницях.

Перемишль – це те місто, де в польсько-українських стосунках зберігається постійна напруга. Тому у з’ясуванні цієї справи зацікавлені як поляки так і українці.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG