Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура України допитуватиме всіх, хто причетний до публікації в “Індепендент”.


Марина Пирожук

Київ, 1 липня 2004 року.

Марина Пирожук

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом розголошення даних досудового слідства у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

За словами прес-секретаря Генпрокурора України Оксани Соколової, всі, хто причетний до публікації в британській газеті “Індепендент”, будуть допитані слідчими Генеральної прокуратури.

Оксана Соколова також повідомила, що надалі Генпрокуратура планує обмежити спілкування з пресою з політичних міркувань.

Оксана Соколова не називає прізвища осіб, які будуть допитуватися генпрокуратурою внаслідок публікації в газеті “Індепендент”, де йшла мова про нові подробиці у справі Гонгадзе.

За її словами, наразі Генпрокуратура з’ясовує, в який спосіб стався витік інформації, і хто до цього причетний. Водночас вона відзначає, що питання “будуть до всіх, хто причетний до публікації”

Оксана Соколова

Справа порушена за фактом, це означає, що коло конкретних людей зараз не називається, тому що це коло людей зараз з’ясовується. З якими людьми будуть працювати, до яких людей будуть питання – це все компетенція слідчих, котрі вестимуть цю справу.

Зараз що ми можемо говорити основне? Є такий факт в даному випадку, і далі з’ясовується коло причетних, через кого пішла інформація і так далі.

Порушується справа для того, щоб ми мали підстави з’ясовувати, як це сталося. Тобто говорити, що там конкретно йдеться про авторів статті чи... Звичайно, будуть поставлені запитання до всіх учасників цієї публікації так чи інакше.

Марина Пирожук

Тим часом голова парламентського Комітету у боротьбі з організованою злочинністю та корупцією Володимир Стретович заявляє, що у цій справі можуть бути допитані виключно ті особи, які розголошували дані досудового слідства.

Він також наголосив, що журналісти не можуть нести відповідальність за розголошення таємниці слідства, якщо вони отримали її в доступний їм спосіб.

Володимир Стретович

Не можуть журналісти бути суб’єктами, що підлягають відповідальності за розголошення таємниць слідства. Згідно з Кримінально-Процесуальним Кодексом, це може бути тільки особа, яка безпосередньо веде слідство і надала відповідну інформацію особам ЗМІ і таким чином порушувала таємницю слідства.

Якщо журналісти отримали це в якісь спосіб доступний для них, вони не зобов’язані розголошувати джерело своєї інформації.

Оприлюднити цю інформацію, звичайно, що це “мильна бульбашка” в порушенні кримінальної справи проти журналіста, робота яких якраз є оприлюднювати такі факти, для того, щоб громадськість знала.

Треба запитувати тих, хто упустив цю інформацію і відповідним чином карати їх. А журналісти не можуть бути суб’єктами відповідальності за цією статтею.

Марина Пирожук

Нагадаємо, що 19 червня британська газета "Індепендент" оприлюднила матеріал про справу Гонгадзе, де цитувалися допити міліціонерів, які слідкували за журналістом Георгієм Гонгадзе.

Вони заявили, що стеження було встановлено за наказом начальника зовнішнього спостереження МВС, генерала Олексія Пукача.

У публікації також було процитовано допит Ігоря Гончарова, нині небіжчика, який заявив, що Гонгадзе було вбито за наказом тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який у свою чергу отримав наказ від Кучми.

У цьому зв’язку голова тимчасової Комісії Верховної Ради із розслідування убивств журналістів Георгія Гонгадзе й Ігоря Александрова, Григорій Омельченко заявляє про загрозу життю Юрія Кравченка.

Сьогодні у Києві на прес-конференції він заявив, що Кравченко є одним із головних свідків у справі Гонгадзе, тому арешт або затримання Кравченка може зменшити ризик його знищення.

Нагадаємо, що раніше тимчасова слідча комісія парламенту просила Генеральну прокуратуру притягнути до кримінальної відповідальності Президента Леоніда Кучму, голову Верховної Ради Володимира Литвина, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, колишнього голову Служби Безпеки, нині народного депутата Леоніда Деркача за причетність до викрадення Гонгадзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG