Доступність посилання

ТОП новини

Якщо буде реверс, то Польща втратить інтерес до нафтогону "Одеса-Броди".


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Київ, 1 липня 2004 - Польща зацікавлена у використанні нафтогону "Одеса-Броди" лише в прямому напрямку. Про це заявив у четвер у Києві посол Польщі в Україні Марек Зюлковскі під час прес-конференції. Вона була присвячена підсумкам українсько-польського економічного форуму в Ялті, який відбувся минулого тижня.

Планувалося, що в Криму Україна і Польща парафують угоду про створення спільного підприємства для спорудження на території Польщі ділянки нафтогону "Одеса-Броди". Однак жодних документів щодо цього у Ялті підписано не було. Сторони лише обмінялися побажаннями. Президент Леонід Кучма сказав, що всі необхідні документи для створення українсько-польського спільного підприємства за участю "Укртранснафти" та польської компанії "Пшиязнь" буде узгоджено якнайшвидше. А його польський колега Александр Кваснєвський висловив надію, що 2008 року перша пальне піде нафтогоном Одеса-Броди до Європи, якщо 2006 року почнуться роботи з добудови труби від українських Бродів до польського Полоцька.

Деякі спостерігачі пов''язують ялтинські неузгодженості з тим, що Україна готується змінити напрямок нафтогону. Тепер слова "у європейському напрямку", буцімто, вилучають з тексту постанови Кабміну за лютий. Що ж насправді відбувається в уряді? Відповідаючи на запитання радіо "Свобода," заступник міністра закордонних справ Олександр Моцик заявив: "Справді, Україна і Польща вже досить давно і досить активно працюють над питанням розбудови євроазіатського нафтотранспортного коридору, важливою складовою частиною якого є – має бути – нафтопровід "Одеса-Броди", а також продовження нафтопроводу до Польщі. Минулого року, 26 листопада було підписано міжурядову українсько-польську угоду про використання потужностей системи транспортування вуглеводів "Одеса-Броди" та інтеґрації з польськими потужностями. І, звичайно, що Україна як держава, яка завжди намагається – ну, і виконує свої міжнародні зобов’язання – ми працюватимемо над тим, щоб реалізувати цю угоду. З іншого боку, ви також знаєте, що уряд досить активно працює над, скажімо так, над тим, щоб була нафта на постійній основі для заповнення нафтопроводу, і щоб були покупці цієї нафти. На жаль, на сьогодні є кілька серйозних питань, які так і не були вирішені. Зокрема, я маю на увазі проблему здійснення експерименту з прокачки 20 тисяч тонн нафти через територію Словаччини. Кілька разів до цього питання з метою надання сприяння підключалася Європейська комісія. Але, на жаль, поки що позитивного результату ми не маємо. І тому, звичайно, ще треба активно працювати, аби була нафта для наповнення, були покупці цієї нафти".

Як реагуватиме Польща на ситуацію, якщо керівництво України вирішить запускати нафтогін Одеса-Броди саме у реверсному напрямі? Посол Польщі в Україні Марек Зюлковскі так відповів на це запитання радіо "Свобода": "Поки що є лише чутки. Тому говорити про нашу офіційну реакцію ще рано. Але, безумовно, я можу лише підтримати офіційну позицію, яка залишалася незмінною останні 5-6 років, що ми дійсно зацікавлені у використанні нафтогону лише в прямому напрямку. Інше використання цього нафтопроводу для нас є просто нецікавим проектом".

До речі, минулого вівторка міністр промисловості та енергетики Російської Федерації Віктор Христинко заявив у Москві журналістам, що використання нафтогону "Одеса-Броди" в прямому режимі не відповідає інтересам Росії. І що "найближчим часом питання про напрям нафти по цій трубі розглядатиметься на російсько-українській міжурядовій комісії." Ця комісія збереться у Москві 2-го липня.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG