Доступність посилання

ТОП новини

Електоральні настрої та рівень підтримки потенційних кандидатів на посаду Президента України.


Сергій Собуцький

Результати соціологічного опитування населення України, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень та Українським центром політичного менеджменту. Опитування проводилося з 9 до 15 червня 2004 року в усіх областях України, АР Крим та місті Києві. Усього опитано 2100 респондентів віком від 18 років і старше.

Відповідаючи на пряме запитання "Скажіть, будь ласка, якби президентські вибори відбувалися найближчої неділі і в бюлетень для голосування були внесені такі кандидати, то за кого з них Ви проголосували б? Назвіть одне прізвище", найчастіше респонденти висловлювали готовність проголосувати за В. Ющенка (24%), на другому місці - В. Янукович (16%).

Аналіз розподілу відповідей залежно від статі вказує на те, що спостерігається незначне розходження в електоральних уподобаннях чоловіків та жінок. За рахунок того, що представниці жіночої статі частіше обирають варіант відповіді "важко відповісти", їхня електоральна підтримка кандидатів є дещо нижчою, якщо порівнювати з чоловіками, однак за рахунок наявного демографічного ухилу саме їхня позиція багато в чому визначатиме розподіл голосів.

Найбільшою мірою бажання голосувати за В. Ющенка виражені в Західному регіоні, найменшою -в Східному та Південному регіонах та в АР Крим; за В. Януковича -найбільшою мірою в Східному та Південному регіонах, найменшою - на Заході, в Північному та Центральному регіонах та в Києві.

П. Симоненка найчастіше підтримують у Східному, Південному та Центральному регіонах та в Криму, найрідше - на Заході та Півночі.

О. Мороз має найбільшу підтримку в Центральному регіоні, найменшу -на Сході, Півдні, АР Криму та м. Києві.

Ю. Тимошенко найбільш популярна в Західному та Північному регіонах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG