Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Головатий: "Україна попри всі "китайські попередження" останнім часом постійно дає ляпаса Раді Європи".


Сергій Собуцький

/з інтерв’ю «Громадському радіо»/

Кор: Пане Сергію, чи може Україна бути виключена з Парламентської Асамблеї Ради Європи вже на осінній сесії?

Сергій Головатий: Навряд чи в жовтні це можливо, але сам факт, що в жовтні можливі санкції - це вже небажана річ.

Чому? Тому що Україна, попри всі "китайські попередження" Асамблеї, як я сказав у Верховній Раді, постійно останнім часом дає ляпаса Раді Європи.

Рада Європи в січні мала термінові дебати стосовно політичної кризи в Україні, де ухвалила резолюцію, в якій попереджала, що в разі подальших спроб проштовхнути конституційну реформу в неконституційний спосіб, під час президентських виборів, на Україну чекають санкції. Мова йшла про зупинення повноважень парламентської делегації з наступним за цим наслідком - можливим виключення України з Ради Європи. І от Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи ухвалив заяву з приводу ситуації поточної в Україні, де він звернув увагу на те, що є далі неприпустимим проведення конституційної реформи під час президентських виборів. Моніторинговий комітет висловив свою позицію, попередивши українську владу, що реформа має бути відкладена принаймні до завершення президентських виборів, а тільки тоді її треба проводити. Якщо ні - тоді, звичайно, можливі санкції.

Кор: Пане Сергію, а чому так принципова саме ця конституційна реформа? Можливо, ще якісь є питання, які є принциповими для ПАРЄ, крім конституційної реформи?

Сергій Головатий: Для ПАРЄ, я думаю, все-таки саме головне є ця конституційна реформа зараз, в цій ситуації. Я не говорю про вимогу вільних, чесних, справедливих, демократичних виборів. Це, як кажуть, аксіома, це та умова, без якої взагалі неможливе існування демократичного суспільства. Але от те, що відбувається конституційна реформа саме під час президентських виборів, їх це дуже непокоїть, тому що в нормальних країнах такого не може бути, щоби правила гри мінялися під час самої гри. Це все одно що зараз у Португалії, сьогодні там будуть грати перший полуфінал, от вони почнуть грати, і уявіть собі, що зараз зібралася десь терміново UEFA і змінила правила гри. Футболісти грають, вони знають, що за цими правилами можуть забивати, а правила вже змінилися, і тільки суддя їх знає.

Кор: Що можуть втратити звичайні українці?

Сергій Головатий: Звичайні українці, розумієте, вже втратили за всі роки членства України дуже багато й так, тому що й досі не впроваджені європейські стандарти в наше щоденне буття, в наші реалії, коли українські громадяни могли би користуватися тими благами, якими користуються інші європейці на сьогоднішній день, починаючи від Польщі, Словаччини, Туреччини, Угорщини, Болгарії, Чехії, країн Балтії. Українці цим не користуються, тому вони втрачають вже давно багато, але, розумієте, є моральні речі, є речі, на які треба зважати, але, на жаль, наші політики не зважають. Це - моральний авторитет держави, це моральний авторитет нації, це те, як ставляться до вас чи до нас. Я пам''ятаю, коли Україна щойно тільки вступила до Ради Європи, 1995 рік, і з якою надією, з якою повагою ставилися до України, тому що вона виглядала набагато вигідніше від Росії, яка розпочала війну в Чечні, і тоді якраз до російської делегації були застосовані санкції, російська делегація була позбавлена права голосу, і це були перші санкції до Росії, і це була єдина і остання делегація, яка була піддана санкціям. До цього часу жодна делегація не була покарана, і тому на українців дивилися як на якесь диво тим, що вони набагато вигідніше вирізнялися, вони вели себе і показували себе цивілізованіше і подавали набагато кращі надії. Але, звичайно, за цей час цей моральний капітал було втрачено, і зараз дивляться на українську делегацію і на Україну як державу трошки іншими очима, ніж 5-6 років тому.

Кор: Тобто ви вважаєте, що Україну можуть зараз прирівняти до Росії, де справді дуже серйозні порушення в Чечні?

Сергій Головатий: Її вже прирівнюють не тільки до Росії. На жаль, є такий образ, що Україну прирівнюють до Білорусії в Страсбурзі. Це ще гірше, тому що знають, що війна в Чечні - це все-таки війна імперіалістичної Росії, війна за збереження цілісності територіальної, але це війна проти одного народу, одної етнічної групи, десь вона на грані до геноциду, але це не війна проти всього російського суспільства, багатонаціонального і надзвичайно, так би мовити, обширного за територією. А от те, що відбувається в Україні, є спроба порівняти з тим, що відбувається в Білорусії, це війна з власним народом заради наживи, заради влади, заради капіталу. Це позбавлення простих людей їх природних прав, які вони мають від природи.

Кор: Нещодавно ви говорили, цитують "Українські новини", що незабаром в Україну можуть приїхати спостерігачі від Парламентської асамблеї Ради Європи, а саме вони збираються відвідати Донецьк і Дніпропетровськ. Що вони там будуть досліджувати, що вивчати?

Сергій Головатий: Це вони навіть не збираються, це Моніторинговий комітет їх уповноважив приїхати до Дніпропетровська.

Вивчати передвиборчу ситуацію. Ви знаєте, що, власне, минулого тижня і було обговорення в Моніторинговому комітеті їхньої інформаційної доповіді за підсумками їхнього візиту до певних західних і південних регіонів. Це Мукачеве, Ужгород, Одеса, де були вибори, Крим, де вони зустрічалися з кримською владою, і кримськими татарами. Тобто вони цей регіон охопили, а тепер надалі, в рамках своєї підготовки доповіді стосовно виборів, підготовки виборів, вони відвідують центральний регіон, зокрема Дніпропетровськ...

"Громадське радіо"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG