Доступність посилання

ТОП новини

Тяганина у справі Александрова.


Сергій Гармаш

Донецьк, 2 липня 2004 - Третього липня буде три роки як наймані вбивці вчинили смертельні поранення слов’янському тележурналісту Ігорю Александрову. Сьогодні, коли прокуратура заявляє про розкриття справи Александрова, звучать голоси що прокуратура з політичних мотивів ігнорує тих, хто мав стати анти-героєм останньої передачі Александрова, через підготовку якої його вбили. Докладніше з Донецька Сергій Гармаш.

7 липня – в день смерті Ігоря Александрова у Слав’янську в парку відпочинку відбудеться вечір пам’яті журналіста. Оголошення про це надрукувала одна з місцевих газет. Інших заходів на згадку про страшні події трирічної давності мабуть не буде. Хіба що прокуратура, можливо, передасть до суду матеріали справи по вбивству журналіста, але це може виявитись знущанням з пам’яті загиблого, тому що, як свідчать учасники слідчої групи генпрокуратури Олег Солодун та Михайло Сербін, слідство проігнорувало саме те, через що було вбито Александрова.

Нагадаю, спочатку правоохоронці взагалі ігнорували версію, що Александрова було вбито через його професійну діяльність. Потім вони визнали це, але вперто не хочуть давати оцінку фактам які наводились в передачах журналіста. У своїх двох останніх програмах Ігор Александров називав факти зрощення правоохоронців та кримінальних структур регіону. В останній передачі журналіст готувався навести цьому нові докази. Мали прозвучати конкретні прізвища високих покровителів злочинців у правоохоронних органах області. Але та програма не вийшла.

“Статтею 94-ю кримінального кодексу України, заяви, зроблені у засобах масової інформації однозначно визначені як підстави для порушення кримінальної справи. Це мав зробити виключно прокурор. Хочу підкреслити, що повідомлення про вбивства, зроблені в передачах Ігоря Александрова “Без ретуші” прокуратурою Донецької області не перевірялись і відповідні процесуальні рішення не приймались. Можна припустити, що така бездіяльність влаштовувала керівництво прокуратури Донецької області” – сказав в інтерв’ю кореспондентові “Свободи” колишній ВБОЗівець Олег Солодун. На його думку зараз, слідство має розібратись із тим, чому прокуратура Донеччини ігнорувала виступи журналіста, бо саме це призвело до його загибелі.

Такої ж думки і голова парламентського комітету з питань боротьби із злочинністю та організованою злочинністю Володимир Стретович. Перебуваючи нещодавно в Донецьку він сказав:

“Організатори вбивства, посібники, замовники, виконаці – це складові частини організованої групи і не всі з них ще названі. За кадром залишаються ті, хто попросив і дав команду знищити небезпечного свдка, яким був журналіст Александров”.

Володимир Стретович заявив що результати, які сьогодні має Генпрокуратура у справі Александрова, це, цитую “ заслуга колишнього ген прокурора Святослава Піскуна” – кінець цитати. Депутат висловив думку, що зараз, при керівництві Генпрокуратурою Геннадієм Васильєвим, розслідування справи Александрова є прикладом тяганини.
XS
SM
MD
LG